Οι ΗΠΑ τέθηκαν σε συναγερμό τις προηγούμενες ημέρες λόγω μπαλονιών που εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο τους και με βάση νεότερη επίσημη ενημέρωση, ένα από αυτά δεν έπεσε με την πρώτη προσπάθεια, παρότι χρησιμοποιήθηκε πύραυλος αξίας 400.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τρεις φορές, θεωρώντας ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των αερομεταφορών, έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη: την Παρασκευή και το Σάββατο επέλεξαν ένα F-22 –ένα από τα πιο προηγμένα της πολεμικής αεροπορίας– ενώ την Κυριακή προτίμησαν ένα, λιγότερο προηγμένο, F-16. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αλάσκα και στην καναδική επαρχία του Γιούκον αντίστοιχα, η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία: σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι (ένας κάθε φορά), πέτυχαν τον στόχο.

Όμως την Κυριακή, αυτήν τη φορά πάνω από τη λίμνη Χιούρον στις ΗΠΑ, το αεροσκάφος αστόχησε στην πρώτη βολή. Χρειάστηκε ένας δεύτερος πύραυλος για να καταστραφεί το «αντικείμενο».

«Ξέρουμε ότι ο πρώτος πύραυλος, την Κυριακή, έχασε τον στόχο του και ενημερωθήκαμε ότι έπεσε στη λίμνη», είπε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα περιμένει την ανάλυση των συντριμμιών για να καθοριστεί με ακρίβεια το είδος, η προέλευση και η χρήση των «αντικειμένων» που καταρρίφθηκαν.