Η τραγωδία στην Τουρκία και στη Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίτχερ δεν έχει τέλος. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 21.000 μέσα σε τέσσερις ημέρες. Η επόμενη ημέρα μοιάζει ιδιαίτερα δυσοίωνη, καθώς η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Οι προσπάθειες των διασωστών στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τις ελπίδες να εξανεμίζονται καθώς οι ώρες περνούν.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» από την Τουρκία.

«Είδα πάρα πολλά κτίρια. Ήταν μία διδακτική εικόνα τα όσα είδα. Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα».

Ερωτώμενος ο καθηγητής αν ήταν η μορφή και το ύφος του σεισμού ή κατασκευή τους υπαίτιο για τις καταρρεύσεις των κτιρίων, απάντησε: «Είναι πολλές οι παράμετροι. Είναι και τα κτίρια, όμως και το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη διάρκεια που εξάντλησε την δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως η άλλως δεν ήταν τόσο καλή. Και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη έκταση που είχε ο σεισμός».

Και πρόσθεσε ο καθηγητής: «Οι κατασκευές δεν ήταν δεόντως μελετημένες, κάθε αντισεισμική κατασκευή πρέπει ποτέ να μην καταρρέει όσο δυνατός κι αν είναι ο σεισμός».