Κούρδοι υποστηρικτές του PKK διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης στη Σουηδία και κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον τους.

Η αντίδραση της Άγκυρας λοιπόν, ήταν οργισμένη, με αποτέλεσμα να κληθεί σε εξηγήσεις ο πρέσβης της χώρας στην Τουρκία, ενώ η γείτονα χώρα ζήτησε να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ πήρε θέση και τόνισε πως η χώρα του καταδικάζει το περιστατικό, αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα στο γεγονός, κάτι που δημιούργησε κι άλλες αρνητικές αντιδράσεις στην Τουρκία.

Το νέο αυτό περιστατικό σημειώνεται ενόσω η Τουρκία μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη της Σουηδίας — όπως και της Φινλανδίας — στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του ΡΚΚ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με αυτό, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών,«πρόκειται για σαφή παραβίαση των υποσχέσεων της Σουηδίας στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης (σ.σ. που υπογράφηκε στη Μαδρίτη τον Ιούνιο). Απαιτούμε αυτού του είδους οι τρομοκρατικές ενέργειες να μην επιτρέπονται πλέον».

Επίσης, για τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, «ότι το PKK αψηφά τις σουηδικές αρχές στην καρδιά της Στοκχόλμης αποδεικνύει ότι αυτές δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα κατά της τρομοκρατίας, σε αντίθεση με αυτά που διαβεβαίωναν πρόσφατα».