Η σύλληψη ενός μεταπτυχιακού φοιτητή για τη δολοφονία τεσσάρων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο μπορεί να μείωσε τους φόβους για ανάλογη τραγωδία στο μέλλον αλλά έθεσε ένα ανησυχητικό ερώτημα: Ποιο ήταν το κίνητρο; Ήταν σχεδόν δύο εβδομάδες προτού βρεθούν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο σε ένα σπίτι κοντά στην πανεπιστημιούπολη, όταν ο Bryan Kohberger σχολίαζε ένα μάθημα εγκληματολογίας που είχε παρακολουθήσει στο κολέγιο.

Ο 28χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής φαινόταν πολύ αφοσιωμένος στη συζήτηση, θυμάται ένας πρώην συμμαθητής του. Ήταν ένα θέμα που είχε καθηλώσει εδώ και καιρό τον Kohberger, ο οποίος είχε ερευνήσει τη νοοτροπία των εγκληματιών, σπούδασε κοντά σε μια καθηγήτρια στην Πενσυλβάνια γνωστή για την εξειδίκευσή της στους κατά συρροή δολοφόνους και, τους τελευταίους μήνες, είχε κάνει διδακτορικό στην εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, περίπου 10 μίλια από τον τόπο του εγκλήματος του Αϊντάχο. Σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Kohberger συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας των τεσσάρων φοιτητών του Αϊντάχο. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει το κίνητρο, αλλά οι λεπτομέρειες που προέκυψαν σχετικά με το βαθύ ενδιαφέρον του Kohberger για την ψυχολογία των εγκληματιών άνοιξαν ένα άλλο πέπλο μυστηρίου σε μια υπόθεση που τραυμάτισε την κολεγιακή πόλη της Μόσχας, το Αϊντάχο, και γέννησε αμέτρητες θεωρίες ενώ η χώρα παρακολουθούσε την υπόθεση με φρίκη.

Ο Kohberger τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι των γονιών του στο Effort, Pa., και διατάχθηκε να εμφανιστεί σε ακρόαση την Τρίτη. Ο Jason LaBar, ο δημόσιος συνήγορος στην κομητεία Monroe που τον εκπροσωπεί, είπε ότι ο Kohberger παρακολουθούσε την υπόθεση με ενδιαφέρον, αλλά δηλώνει «σοκαρισμένος» που συνελήφθη. «Ανυπομονεί να αθωωθεί, είναι αυτό που είπε», είπε ο κ. LaBar. Ο Kohberger, πρόσθεσε, πως δεν θα εναντιωθεί στην προσπάθεια επιστροφής του στο Αϊντάχο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Την Κυριακή, ο κ. LaBar εξέδωσε δήλωση από τους γονείς και τις δύο αδερφές του Kohberger λέγοντας ότι «αγαπάμε και υποστηρίζουμε τον γιο και τον αδερφό μας» και ότι συνεργάστηκαν με την αστυνομία σε μια προσπάθεια «να προωθήσουν το τεκμήριο αθωότητάς του». Έκαναν επίσης προσευχές για τα θύματα. Ο Kohberger μεγάλωσε στα προάστια της ανατολικής Πενσυλβάνια, φοιτώντας στο Λύκειο Pleasant Valley στο Brodheadsville, όπου πρώην συμμαθητές και συνομήλικοί του θυμήθηκαν ότι είχε αναλυτικό μυαλό, αλλά μερικές φορές μπορούσε να είναι σκληρός. Ο Τόμας Αρντς τον έκανε φίλο ενώ επέβαιναν στο ίδιο λεωφορείο το 2009. «Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε πολύ άσχημη συμπεριφορά», είπε ο 26χρονος τώρα Arntz, «Τελικά έπρεπε απλώς να κόψω τους δεσμούς μαζί του».

Ο Kohberger ήταν εξαρτημένος από την ηρωίνη ξεκινώντας από το γυμνάσιο, αλλά φαινόταν να τον έχει ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια, είπαν φίλοι του από την Πενσυλβάνια. Ο Jack Baylis, ο οποίος έγινε φίλος με τον Kohberger στο δημοτικό, είπε ότι ο Kohberger προσπαθούσε από καιρό να εξηγήσει το γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν με τον τρόπο που συμπεριφέρονται και φαινόταν να απολαμβάνει τη δουλειά του ως φύλακας στη Σχολική Περιοχή Pleasant Valley, όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια μέχρι το 2021, μεταδίδουν οι New York Times. Η τελευταία φορά που ο κ. Baylis είδε τον Kohberger ήταν το 2021, όταν πυροβολούσαν με όπλα airsoft στο Poconos. Εκείνη την εποχή, είπε ο κ. Baylis, ο Kohberger οδηγούσε ένα λευκό Hyundai Elantra, το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου που η αστυνομία στη Μόσχα είπε ότι είχε εντοπιστεί κοντά στο σπίτι των θυμάτων του Αϊντάχο τη νύχτα των επιθέσεων. «Προσεύχομαι να είναι αθώος», είπε ο φίλος του.

Αφού απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας το 2018, ο Kohberger άρχισε να σπουδάζει ψυχολογία και αργότερα ποινική δικαιοσύνη στο DeSales University, ένα καθολικό ίδρυμα. Εκεί, είχε καθηγήτρια την Κάθριν Ράμσλαντ, γνωστή ψυχολόγο, η οποία έχει γράψει τα βιβλία «The Mind of a Murderer» και «How to Catch a Killer». Ωστόσο, η γυναίκα αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Kohberger ήταν ένα ήσυχο άτομο που του άρεσε να δουλεύει μόνος του, αλλά φαινόταν έξυπνος, είπε η Brittany Slaven, η οποία είχε πολλά μαθήματα μαζί του στο DeSales. Θυμήθηκε ένα παράδειγμα σε ένα από τα μαθήματα του Dr. Ramsland όταν ζητήθηκε από τους μαθητές να δουν φωτογραφίες από μια σκηνή εγκλήματος και να καταλάβουν τι συνέβη, είπε ότι ο Kohberger έσπευσε να βρει ιδέες για το τι έγινε. Φαινόταν να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σκηνές του εγκλήματος και τους κατά συρροή δολοφόνους, είπε η Slaven. «Εκείνη την εποχή φαινόταν σαν να ήταν απλώς ένας φοιτητής με περιέργεια, οπότε αν οι ερωτήσεις του ήταν περίεργες, δεν το σκεφτόμασταν πολύ γιατί ταίριαζε στο πρόγραμμα σπουδών μας», είπε.

Σε μια ανάρτηση στο Reddit πριν από περίπου επτά μήνες, ένας χρήστης που αυτοπροσδιοριζόταν ως Bryan Kohberger αναζήτησε άτομα που είχαν περάσει χρόνο στη φυλακή για να κάνουν μια έρευνα σχετικά με τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει. Η έρευνα κατέγραψε τον Kohberger ως φοιτητή ερευνητή που εργαζόταν με δύο καθηγητές στο DeSales και ζήτησε από τους ερωτηθέντες να περιγράψουν «τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειές τους από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας διάπραξης εγκλήματος». Το Πανεπιστήμιο DeSales είπε ότι ο Kohberger είχε λάβει πτυχίο εκεί το 2020 και απέκτησε μεταπτυχιακό τον Ιούνιο του 2022.

Στη συνέχεια, ο κ. Kohberger μετακόμισε σε όλη τη χώρα στο Pullman, όπου ξεκίνησε το φθινοπωρινό εξάμηνο τον Αύγουστο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εγκληματολογίας στο Washington State University, πέρα ​​από τα κρατικά σύνορα από το Πανεπιστήμιο του Idaho.

Aίσθημα φόβου στη Μόσχα

Νωρίς το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, μετά από ένα πάρτι σε κολεγιακές πόλεις και έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, τέσσερις φοιτητές βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου στο ενοικιαζόμενο σπίτι στη Μόσχα. Τα θύματα ήταν οι Madison Mogen, 21 ετών, Kaylee Goncalves επίσης 21 ετών, Xana Kernodle, 20 ετών και ο Ethan Chapin, 20 ετών, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση σε τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια του σπιτιού, πιθανότατα καθώς κοιμόντουσαν, σύμφωνα με τις έρευνες. Οι τρεις γυναίκες ζούσαν στο σπίτι, ενώ ο Chapin είχε πάει να δει την κοπέλα του, την Kernodle.

Η βάναυση φύση των θανάτων – ο ιατροδικαστής είπε ότι και οι τέσσερις μαχαιρώθηκαν θανάσιμα με ένα μακρύ μαχαίρι – καθώς και η έλλειψη οποιουδήποτε υπόπτου προκάλεσε ένα αίσθημα φόβου στη Μόσχα, μια πόλη που δεν είχε καταγράψει ανθρωποκτονία εδώ και επτά χρόνια. Οι μαθητές άρχισαν να περπατούν σε ομάδες. Μετά το έγκλημα, οι κάτοικοι ελέγχουν τις κλειδαριές στις πόρτες και τα παράθυρά τους. Μια οδηγός του DoorDash είπε ότι παρατήρησε ότι περισσότεροι άνθρωποι παρήγγειλαν γεύματα που παραδίδονταν για να αποφύγουν να βγουν έξω μετά το σκοτάδι και η αστυνομία άρχισε να δέχεται ένα κύμα κλήσεων από νευρικούς κατοίκους: ένας άντρας με ύποπτη εμφάνιση, ένας οδηγός που ανεβάζει στροφές κινητήρα, ακούγονται τη νύχτα. Η αστυνομία και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις πρόσθεσε μέτρα ασφαλείας, προσθέτοντας περιπολίες και διοργανώνοντας μαθήματα αυτοάμυνας.

Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, ο Kohberger συνέχιζε τις σπουδές του, είπαν οι συμμαθητές του. Ο Νόρτον, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον Kohberger, είπε ότι η ήσυχη, έντονη συμπεριφορά του είχε κάνει ορισμένους συμμαθητές να νιώθουν άβολα. Ένας άλλος μαθητής είπε ότι ο κ. Kohberger φαινόταν να ενδιαφέρεται για τις διαδικασίες σκέψης των εγκληματιών ενώ διέπρατταν εγκλήματα και λιγότερο ενδιαφέρον για τους κοινωνικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να το κάνουν, λέγοντας ότι πίστευε ότι ορισμένοι άνθρωποι απλώς έπρεπε να παραβιάσουν το νόμο. Ο συμφοιτητής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή φοβόταν ότι η δημόσια ομιλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, περιέγραψε τον Kohberger ως το μαύρο πρόβατο της τάξης, που συχνά είχε αντίθετες απόψεις και μερικές φορές τσακώνονταν με τους συνομηλίκους του, ιδιαίτερα με γυναίκες. Ο συμμαθητής θυμήθηκε μια περίπτωση κατά την οποία ο Kohberger άρχισε να εξηγεί μια κάπως στοιχειώδη έννοια εγκληματολογίας σε έναν συμφοιτητή του, ο οποίος στη συνέχεια τον κατηγόρησε ότι « την περιέγραψε ως αθώα». Ακολούθησε ένα θερμό επεισόδιο και ο φοιτητής τελικά βγήκε από την τάξη.

Ο Kohberger ήταν επίσης βοηθός διδασκαλίας σε ένα μάθημα ποινικού δικαίου κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού εξαμήνου, είπε ένας από τους συμφοιτητές του σε αυτό το μάθημα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Kohberger συχνά έριχνε τα μάτια του όταν απευθυνόταν στους φοιτητές, δίνοντας την εντύπωση ότι ένιωθε άβολα. Οι φοιτητές είπαν ότι ο Kohberger γνώριζε καλά τα μαθήματα, αλλά ήταν σκληρός βαθμολογητής, έδινε εκτενείς κριτικές για εργασίες με αποτέλεσμα οι φοιτητές να παραπονιούνται για τις χαμηλές βαθμολογίες που τους έβαζε. Αργότερα το φθινόπωρο, περίπου την εποχή των δολοφονιών, ο κ. Stinchfield είπε ότι ο Kohberger φαινόταν να αρχίζει να δίνει καλύτερους βαθμούς και οι εργασίες που κάποτε είχαν τα σχόλιά του σε κάθε παράγραφο άρχισαν να επανέρχονται καθαρές.

«Σε κάποιο σημείο σταμάτησε να αφήνει σημειώσεις», είπε. Εκείνη την εποχή, μια ομάδα ερευνητών από τοπικές και κρατικές υπηρεσίες, καθώς και περισσότεροι από 60 πράκτορες του FBI, είχαν κατέβει στη Μόσχα. Οι ιατροδικαστές χτένισαν το σπίτι για αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του D.N.A., και έψαξαν χωρίς αποτέλεσμα για φονικό όπλο. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν συμβουλές και βίντεο, ενώ χιλιάδες ειδήμονες του Διαδικτύου σε όλη τη χώρα υπέδειξαν μια σειρά ανθρώπων ως πιθανούς ενόχους: έναν πρώην φίλο ενός από τα θύματα, έναν άνδρα που ήταν μαζί με δύο από τα θύματα, δύο συγκάτοικους που βρίσκονταν στο σπίτι όταν συνέβησαν οι δολοφονίες αλλά προφανώς τους κοιμήθηκαν. Καμία από τις διαδικτυακές ομάδες συζήτησης δεν αναγνώρισε τον Kohberger. Δεν είναι σαφές πώς ή αν γνώριζε τα θύματα. Η αστυνομία είχε αποκλείσει πολλά άτομα ως ύποπτα, αν και οι κατηγορίες ερχόταν τόσο γρήγορα που μερικές φορές φαινόταν ότι δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν. Κράτησαν σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες της έρευνας, προκαλώντας απογοήτευση και ωθώντας ορισμένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων συγγενών των θυμάτων, να αναρωτηθούν δημόσια αν η αστυνομία στάθηκε στο ύψος της περίστασης.

Ωστόσο, οι ερευνητές εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών για να επεξεργαστούν χιλιάδες στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από τη σκηνή. Ανακοινώνοντας τη σύλληψη του Kohberger την Παρασκευή, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μόσχας, Τζέιμς Φράι, είπε ότι οι ερευνητές εντόπισαν ένα λευκό Hyundai Elantra, αλλά δεν είχαν βρει ακόμη το όπλο της δολοφονικής επίθεσης.

Ο Αρχηγός Φράι φαινόταν εξαντλημένος και σχεδόν δακρυσμένος καθώς ανακοίνωσε τη σύλληψη σε συνέντευξη Τύπου, καθιστώντας σαφές ότι οι ερευνητές εξακολουθούσαν να αναζητούν πληροφορίες για να βοηθήσουν στην επίλυση των ερωτημάτων που δεν μπορούσαν ακόμη να απαντήσουν: Ενήργησε ο ύποπτος μόνος; Ποιο ήταν το κίνητρο; «Να είστε βέβαιοι ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε ο Αρχηγός Φράι. «Αυτό μόλις ξεκινάει».

Η σύλληψη άφησε τα μέλη μιας ομάδας συζήτησης στο Facebook, με περισσότερα από 166.000 μέλη, έκπληκτα. «Είμαι μπερδεμένη», έγραψε μια γυναίκα. «Κυριολεκτικά όλα όσα γνωρίζουμε δεν έχουν νόημα». Αλλά έχει φέρει επίσης μια αίσθηση ανακούφισης σε πολλούς στο Αϊντάχο. Τα μέλη της οικογένειας της Γκονκάλβες δήλωσαν μέσω δικηγόρου ότι «είναι ανακουφισμένοι που οι αρχές έχουν κάποιον υπό κράτηση και τώρα ξεκινά το ταξίδι της δικαιοσύνης».

«Υπάρχει ανακούφιση, στο να νιώθεις ότι ίσως δεν είναι τόσο τρομακτικό να μένεις πια εδώ», είπε η Blomgren, 21 ετών , που γνώριζε 2 από τα θύματα. Ωστόσο, ενώ η σύλληψη στην υπόθεση έχει φέρει μια αίσθηση ανακούφισης σε πολλούς συμφοιτητές της, είπε ότι έχει δυσκολευτεί να βρει καμιά γαλήνη. «Για μένα, δεν διαγράφει αυτό που συνέβη».