Η 20χρονη πολυπράγμων Γκρέις Στάνκε είναι η νικήτρια στα καλλιστεία Μις Αμερική 2023 (Miss America). Με καταγωγή από το Wausau του Ουισκόνσιν, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες 50 συμμετέχουσες και εντυπωσίασε τους κριτές με το κάλλος και το μυαλό της, κατακτώντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ομορφιάς των ΗΠΑ.

«Βρίσκω χαρά στα μικρά πράγματα, και όταν καταλαβαίνω κάτι τόσο μικρό που κάνει κάτι τόσο μεγάλο όσο μια πυρηνική μονάδα να λειτουργεί, απλώς με γεμίζει ζωή. Στη νεαρή γυναίκα, το κοριτσάκι, τη μαθήτρια του γυμνασίου που θέλει να γίνει μηχανικός αλλά παλεύει για οποιονδήποτε λόγο: θυμηθείτε ότι είστε πρωτοπόρες σε αυτόν τον τομέα. Κάθε γυναίκα εξομαλύνει, λίγο περισσότερο, το μονοπάτι για την επόμενη. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα δουλέψω μαζί με τον καθένα από εσάς» δήλωσε η 20χρονη νικήτρια.

Φοιτήτρια πυρηνικής μηχανικής που όπως ομολόγησε είναι και το μεγαλύτερο πάθος της, η Γκρέις Στάνκε είναι παραλληλία και ακτιβίστρια, με την ίδια να ασχολείται με ζητήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή.

«Είμαι τόσο περήφανη που είμαι μια γυναίκα, στον τομέα της πυρηνικής μηχανικής. Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο αυτό το μονοπάτι, αλλά αξίζει με το παραπάνω. Σε όλες τις νέες γυναίκες και τα μικρά κορίτσια που θέλουν να γίνουν μηχανικοί αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες για οποιονδήποτε λόγο, να θυμάστε ότι ΕΣΕΙΣ είστε οι πρωτοπόροι σε αυτό το χώρο. Κάθε γυναίκα εξομαλύνει από αυτό το μονοπάτι για την επόμενη», είχε γράψει η ίδια τον Ιούνιο στο Instagram.

Όταν ρωτήθηκε από έναν ακόλουθο ποια θέλει να είναι η «κληρονομιά» της, η αυτοαποκαλούμενη «πυρηνική σπασίκλα» είπε: «Η καλύτερη απάντηση που έχω είναι μια πυρηνική αναλογία. Θέλω να είμαι το νετρόνιο που εκτοξεύεται στο ουράνιο για να ξεκινήσει η διαδικασία διάσπασης σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Θέλω να είμαι το άτομο που εμπνέει τους επόμενους τρεις ανθρώπους να συνεχίσουν και να πάρουν ισχυρές αποφάσεις. Θέλω να είμαι το άτομο που προκαλεί αυτή την αλλαγή στους ανθρώπους και επηρεάζει τις επόμενες γενιές».

Παράλληλα είναι και μανιώδης βιολίστρια. Μάλιστα, η 20χρονη εντυπωσίασε κοινό και κριτές, εκτελώντας στο βιολί το Storm του Aaron Sinclair και του Antonio Vivaldi.

Η Γκρέις ξεκίνησε να παίζει βιολί σε ηλικία 8 ετών και δήλωσε ότι τη βοήθησε να βρει την αγάπη της για τους διαγωνισμούς, αφού μέσα από αυτό έμαθε να καταπολεμά το άγχος.

Όταν οι κριτές τη ρώτησαν πώς θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το βήμα και τη δημοσιότητα που θα της έδινε ο τίτλος της Μις Αμερική, η ίδια είπε πως ήταν ενθουσιασμένη να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για να ακουστεί σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

«Έχω την ικανότητα να απαντώ σε ερωτήσεις και να λέω: Αυτή δεν είναι η άποψη του οργανισμού, αλλά η δική μου. Ιδίως όσον αφορά με έντονα πολιτικά ζητήματα μεγάλου ενδιαφέροντος. […] Θέλω να είμαι το είδος του ανθρώπου που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και θα ενθαρρύνει την αλλαγή».