Ένα από τα στοιχήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ήταν η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου η οποία ισοπεδώθηκε κάτω από τα ερείπια της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001.

Τον σχεδιασμό της νέας εκκλησίας ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα ο οποίος παρακολουθούσε την εξέλιξη του εγχειρήματος και ανά διαστήματα δημοσίευε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφίες από την ανοικοδόμηση.

Στόχος ήταν να ολοκληρωθεί ο ναός και να παραδοθεί στο κοινό εγκαίρως για την 20η επέτειο της επίθεσης, αλλά αυτό δεν ήταν ήταν εφικτό. Οι εργασίες έπειτα από μια προσωρινή παύση, ξεκίνησαν ξανά το 2020.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια από την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων, ο ναός αν και δεν ήταν έτοιμος, συμβολικά φωτίστηκε.

Είναι ένα «σύμβολο της δύναμης της Νέας Υόρκης», έγραψε ο Ισπανός αρχιτέκτονας στο Twitter ενώ επισήμανε ότι καθώς ο ναός ήταν το μόνο σημείο λατρείας που καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση, «το σχέδιο του Αγίου Νικολάου έπρεπε να είναι ένα μνημείο που δείχνει την ανθεκτικότητα και την τύχη».

Χθες, 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, έγινε η πρώτη λειτουργία. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου και βοηθούμενου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού και πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Βυθούλκα, αλλά και πολλών ιερέων από την περιοχή της μείζονος Νέας Υόρκης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ιστορική επαναλειτουργία της νέας Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ναού, μιας δομής που είναι εμβληματική του ιστορικού μέλλοντος και του καθοριστικού παρελθόντος του Κάτω Μανχάταν», έγραψε στο Twitter ο αρχιτέκτονας.