Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δικοί του άνθρωποι στην επταμελή Διαρκή Επιτροπή, το κομματικό όργανο που κρατά τα κλειδιά της εξουσίας

Ο Σι Τζινπίνγκ εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Τα τέσσερα νέα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Σι, ενισχύοντας τη θέση του εντός του κόμματος, όπου η πίστη προς τον γενικό γραμματέα υπερισχύει των πάντων, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ, ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, και ο Κάι Τσι, επικεφαλής των οργάνων του κόμματος στο Πεκίνο, ορίζονται επίσης μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση από το Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η ανακατάταξη στο κορυφαίο όργανο εξουσίας ακολουθεί το 20ό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανανέωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους κοινοβουλίου με περίπου 200 μέλη. Το όργανο αυτό πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση και όρισε τη νέα Διαρκή Επιτροπή.