Μια ιδιαίτερη έκθεση με το όνομα «Clara and Crawly Creatures» θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του μουσείου Rijksmuseum στο ‘Αμστερνταμ. Μάλιστα στο προσωπικό καθαριότητας έχει δοθεί μία εντολή: «Όχι ηλεκτρικές σκούπες και ξεσκονόπανα». Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η έκθεση διερευνά πώς μεταβάλλονται οι αντιλήψεις για τα ερπετά στην τέχνη και την επιστήμη ανά τους αιώνες. Έτσι το εθνικό μουσείο των Κάτω Χωρών έχει αφήσει τις χαραμάδες και τις γωνίες του ελεύθερες προκειμένου τα ζωύφια που κυκλοφορούν σε αυτό να γίνουν κομμάτι της τέχνης.

Η βοηθός επιμελήτρια Julia Kantelberg, δήλωσε ότι έχουν ενθαρρυνθεί από τον Αργεντινό καλλιτέχνη Tomás Saraceno, του οποίου τα έργα εμφανίζονται στην έκθεση, να διαφυλάξουν τους ιστούς αράχνης, όπου κι αν εμφανίζονται σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian. Οι ιστοί αντιμετωπίζονται, είπε, ως έργα τέχνης, τα οποία πρέπει να τιμηθούν σαν να επρόκειτο για τη «Νυχτερινή Φρουρά» του Ρέμπραντ ή τη «Γαλακτοκόρη» του Βερμέερ.

Τρεις μήνες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ζητήθηκε από τις καθαρίστριες να μην απομακρύνουν τις αράχνες και τους ιστούς τους. Έκτοτε περιφέρομαι εβδομαδιαία για να εντοπίζω τα σημεία όπου άρχισαν να εμφανίζονται ιστοί – ένας πολύ διαφορετικός τρόπος να κοιτάζω γύρω από το κτίριο που γνωρίζω τόσο καλά» είπε.