Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε τις τελευταίες ώρες την περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας. Η δυνατή νεροποντή στην επαρχία της Ανκόνα μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσε ως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον έξι θύματα.

Έξι νεκροί και τρεις αγνοούμενοι καταγράφηκαν ως τα τώρα στο Μάρκε. Αυτό ανακοίνωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας μετά από έλεγχο με τις τοπικές αρχές, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, καθώς και άλλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Τέσσερα από τα έξι θύματα βρίσκονται στην Όστρα, ένα στο Τρεκαστέλι και ένα στην Μπάρμπαρα. Στον τελευταίο δήμο υπάρχουν και τρεις αγνοούμενοι, ανάμεσά τους μια μητέρα με το παιδί της, που παρασύρθηκαν από τη μανία του νερού και της λάσπης με το αυτοκίνητο.

Υπάρχουν ακόμη απομονωμένοι άνθρωποι που προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε – εξηγεί ο Stefano Stefoni, διευθυντής πολιτικής προστασίας και ασφάλειας της επικράτειας της Περιφέρειας Marche. Η πόλη του Cantiano είναι απομονωμένη καθώς και δύο οίκοι ευγηρίας. Εξηγεί: «Υπήρξε κάποια κατολίσθηση και μερικές κατολισθήσεις στους δρόμους, για τις οποίες επενέβη η Anas και η Πυροσβεστική. Περίπου 420 χιλιοστά βροχής έπεσαν στο δύο ή τρεις ώρες, τα μισά από όσα βρέχει σε ένα χρόνο στην περιοχή».

«Η κατάσταση, τόσο από την πλευρά του Castelleone όσο και από την πλευρά της Serra dè Conti, είναι πραγματικά δραματική και τραγική – γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος της Barbara (Ανκόνα), Riccardo Pasqualini – κάνω έκκληση, απολύτως επείγουσα και αναγκαία, να μην βγείτε έξω και να μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο, είναι πολύ επικίνδυνο και απειλητικό για τη ζωή σας. Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις δραστηριοποιούνται: πολιτική άμυνα, καραμπινιέροι και πυροσβέστες. Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν κινητοποιηθεί η αστυνομία, οι καραμπινιέροι, η Πολιτική Προστασία και η πυροσβεστική υπηρεσία.

Στο χωριό Καντιάνο, το οποίο έχει πλημμυρίσει, το νερό έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο των σπιτιών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τηλεφωνικές συνδέσεις.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από το σπίτι και να μην χρησιμοποιήσουν Ι.Χ. αυτοκίνητα.