Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μίλησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές που θα γίνουν στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο να αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι «φιλελεύθερη και χριστιανική».

Με αφορμή το γεγονός ότι προηγείται η ακροδεξιά, δήλωσε ότι «οι μέχρι τώρα κυβερνητικές μας εμπειρίες αποτελούν απόλυτη εγγύηση του ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα είναι φιλελεύθερη, χριστιανική, με ευρωπαϊκό και φιλοατλαντικό προσανατολισμό».

Επίσης, ο «Καβαλιέρε» είπε ότι «σε περίπτωση που οι σύμμαχοί μας, τους οποίους σέβομαι και εμπιστεύομαι, επιλέξουν μια διαφορετική κατεύθυνση, δεν πρόκειται να παραμείνουμε στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, με την δήλωσή του αυτή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρεται ευθέως στην σημερινή στάση της Λέγκα και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα δυο ιταλικά αυτά κόμματα (τα οποία στην Ιταλία έχουν συμμαχήσει με την Φόρτσα Ιτάλια του «Καβαλιέρε») νωρίτερα καταψήφισαν την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία η Ουγγαρία χαρακτηρίζεται «συστημική απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Eρωτηθείς σχετικά με την συγκεκριμένη ψηφοφορία και την στάση του κόμματός του, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, τόνισε: «ασχολούμαι με την Ιταλία και θα ήθελα να σώσω θέσεις εργασίας στην Ιταλία. Αφήνω άλλους να ασχολούνται με την Ουγγαρία, την Τουρκία, την Ρωσία ή την Κίνα. Με πληρώνουν οι Ιταλοί για να λύνω τα προβλήματά τους».

Η υπεύθυνη εξωτερικών θεμάτων του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Λία Κουαρταπέλε, τέλος, σχολίασε την στάση της Λέγκα και των Αδελφών της Ιταλίας μέσω Twitter, υπογραμμίζοντας: «Στην Ευρώπη συμβαίνει κάτι το άδικο: η Ουγγαρία εκμεταλλεύεται τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν σέβεται τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της. Και συμβαίνει, επίσης, κάτι το ακόμη χειρότερο: Η Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας υπερασπίζουν τον Όρμπαν. Το έκαναν και σήμερα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των Ιταλών».