Το Ιράν έκρινε «μη εποικοδομητική» την δήλωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου που εξέφρασαν τις «αμφιβολίες» τους για την δέσμευση της Τεχεράνης να επιτύχει ένα «θετικό αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Προκαλεί έκπληξη και λύπη το γεγονός ότι, την ώρα που οι διπλωματικές επαφές και οι ανταλλαγές μηνυμάτων συνεχίζονται ανάμεσα στις πλευρές της διαπραγμάτευσης», οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύουν μία τόσο «μη εποικοδομητική» δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι.

Σε κοινή του ανακοίνωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας υπενθυμίζουν ότι «στις αρχές του Αυγούστου, έπειτα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, ο συντονιστής της συμφωνίας του 2015 παρουσίασε ένα σύνολο τελικών κειμένων που θα επέτρεπαν στο Ιράν να εκπληρώσει και πάλι τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε αυτήν».

«Στο τελικό αυτό πακέτο, ο συντονιστής πραγματοποίησε επιπλέον τροποποιήσεις που μας έφεραν στα όρια της ευελιξίας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δυστυχώς, το Ιράν αποφάσισε να μην εκμεταλλευθεί αυτήν την αποφασιστική διπλωματική ευκαιρία και συνεχίζει την ανάπτυξή του πυρηνικού του προγράμματος σαφώς πέραν αυτού που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για μη στρατιωτική χρήση», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα για μία ακόμη φορά τον τερματισμό της έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για να ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις μη δηλωμένες τοποθεσίες, πράγμα που αρνείται να κάνει ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

«Αυτό το τελευταίο αίτημα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις του Ιράν και ως προς την δέσμευσή του υπέρ ενός θετικού αποτελέσματος για την διεθνή συμφωνία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι «η θέση του Ιράν δεν συνάδει με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του και υπονομεύει τις προοπτικές ανάταξης της διεθνούς συμφωνίας…Το Ιράν οφείλει να συνεργασθεί καλή τη πίστει, πλήρως και αμέσως με την IAEA».

«Με το δεδομένο ότι το Ιράν δεν κλείνει την συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συζητήσουμε με τους διεθνείς εταίρους τον καλύτερο τρόπο για την διαχείριση της συνεχούς πυρηνικής ανάπτυξης του Ιράν και της απουσίας συνεργασίας με την IAEA», προειδοποιούν οι τρεις κυβερνήσεις.

Η τελευταία απάντηση του Ιράν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω», είχε δηλώσει χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

«Η Γερμανία, η Γαλλία και Βρετανία υιοθέτησαν την θέση που ήθελε το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο ιρανός εκπρόσωπος. «Αν συνεχισθεί αυτή η προσέγγιση, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων», προειδοποίησε. «Οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τον ιρανικό λαό να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να διασφαλίζει τα συμφέροντά του».