Η Ρωσία μέσω του Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Μολδαβία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να μην απειλήσει τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Υπερδνειστερία, γιατί κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

«Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον (πρώην πρόεδρο της Γεωργίας) Σαακασβίλι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σημειώνεται, ότι η Ρωσία έχει σταθμεύσει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπενδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε μια ένοπλη σύγκρουση φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Μάλιστα, πρόκειται για το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, που επιβιώνει μια «μορφή κουλτούρας» απόρροια της Σοβιετικής Ένωσης.

Επίσης, η Υπερδνειστερία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Μόσχας, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη μεγάλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.