Ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι μπορεί να σκοτώθηκε με τη Δύση να πανηγυρίζει, όμως το φαβορί για τη διαδοχή του εγείρει σοβαρούς φόβους, καθώς πρόκειται για ένα άτομο με γνώσεις και πάθος, που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική αναστήλωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρει η nypost.com ο Saif al-Adel είναι στρατιωτικός από την Αίγυπτο που έχει υπηρετήσει ως κομάντο και πέρα από πολιτικές διασυνδέσεις, διαθέτει γνώσεις από το πεδίο της μάχης, αφού έχει πολεμήσει.

Ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει μεγάλη εμπειρία ως στρατιωτικός και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και ενδεχόμενη προαγωγή στην ηγεσία, μπορεί να σημαίνει ότι ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου».

«Ο Saif al-Adel προτιμούσε ανέκαθεν να κρατάει χαμηλό προφίλ για τον ρόλο του, ώστε να κρύβει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ηγεσία στο μέλλον», ανέφεραν αναλύσεις από το 2015.

Ο «ερημίτης» που διεκδικεί την ηγεσία

Ο Αιγύπτιος στρατιωτικός που διεκδικεί την ηγεσία της Αλ Κάιντα ανέκαθεν συμπεριφέρονταν ως ερημίτης, ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλη την Μέση Ανατολή.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει που κρύβεται, με φήμες να λένε ότι βρίσκεται στο Ιράκ, ενώ πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι πήγε στο Αφγανιστάν για να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τους Ταλιμπάν.

Σε κάθε περίπτωση, δίπλα του έχει καλά εκπαιδευμένους μαχητές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πάρουν κάθε ρίσκο. Χαρακτηριστικά, μόλις ο προηγούμενος ηγέτης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι πήρε την εξουσία, πολλές οργανώσεις της Αλ Κάιντα ανεξαρτητοποιήθηκαν επιχειρησιακά.

Μία από αυτές ήταν του Saif al-Adel, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δρα ανεξάρτητα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα φέρνοντας πολλές επιτυχίες στο στρατόπεδο των τρομοκρατών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει διασυνδέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αίγυπτο και ότι έχει επιρροή σε τμήματα του Αιγυπτιακού στρατού για να προμηθεύεται όπλα ή και στρατιώτες.