Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αναβρασμό μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, με τους γυναικολόγους να δέχονται καταιγισμό ερωτήσεων από γυναίκες, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν στείρωση.

Σύμφωνα με την nypost.com, μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, οι αναζητήσεις στο Google για την γυναικεία στείρωση αυξήθηκαν κατακόρυφα. Χαρακτηριστικά, η Δρ. Suzanne Gilberg-Lenz που εργάζεται στο Λος Άντζελες εδώ και 26 χρόνια, είπε ότι η απαγόρευση της άμβλωσης, έστειλε κύματα γυναικών στους γυναικολόγους τους που ρωτούσαν για την στείρωση.

Διαδηλώσεις υπέρ των αμβλώσεων

Μάλιστα, η πλειοψηφία των ατόμων που μίλησε στον αμερικανικό ιστότοπο και υπερασπίστηκε την απόφαση του να υποβληθεί σε στείρωση, είχαν δύο κοινά. Πρώτον, έχουν λάβει την απόφαση τους εδώ και καιρό και δεύτερον, είτε μεγάλωσαν, είτε συνεχίζουν να βρίσκονται, σε περιβάλλον ακραίας φτώχειας.

Παραδείγματος χάριν, η 28χρονη Zaria Grey μεγαλώνοντας μαζί με άλλα τέσσερα αδέρφια σε μια οικογένεια που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, είχε αποφασίσει από μικρή ηλικία να μην κάνει παιδιά.

Η Zaria Grey μαζί με τον σύντροφο της

Μέχρι στιγμής, η στείρωση ενδιαφέρει τις γυναίκες στις ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, όμως πρόσφατη μελέτη από το Pew Research Center, έδειξε ότι το 44% των ενηλίκων ανδρών είπε πως «δεν είναι πολύ πιθανό» να αποκτήσουν παιδιά κάποια μέρα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ η New York Post αναφέρει ότι ένα συχνό πρόβλημα, είναι η κοινωνική πίεση και η ατάκα «θα το μετανιώσεις κάποια στιγμή, όταν γνωρίσεις το τέλειο άτομο». Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology διαπίστωσε ότι μόνο το 10% περίπου των γυναικών που υποβλήθηκαν σε στείρωση, ζήτησαν στη συνέχεια να αντιστρέψουν κάπως την απόφαση τους.

Γιατρός εξηγεί σε ασθενή

Πώς γίνεται η στείρωση στις γυναίκες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι στείρωσης για τις γυναίκες, όπως η σαλπιγγεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση των σαλπίγγων και η υστερεκτομή, που είναι η αφαίρεση της μήτρας, καθώς πέρα από την απόφαση να μην θέλουν παιδιά, ενδέχεται να συντρέχουν και ιατρικοί λόγοι.

Παρόλα αυτά, μια κοινή πρακτική είναι η απολίνωση των σαλπίγγων. Ο γιατρός λοιπόν, κόβει ή δένει τις σάλπιγγες, ώστε να μην απελευθερώνονται τα ωάρια από τις ωοθήκες.

Γυναικολόγος