Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας ως «εκρηκτική ύλη» για την κοινωνία τον πληθωρισμό και το κόστος της ενέργειας.

Στην πρώτη του θερινή συνέντευξη ως καγκελάριος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου αυξήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα και εισήχθη ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ για όλα τα ΜΜΜ. «Γίνονται πολλά», υποστήριξε ο καγκελάριος και διευκρίνισε ότι κάποια μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και ο πολίτης δεν έχει ακόμη αισθανθεί την επίδρασή τους. «Για φέτος, έχουμε απορροφήσει σχεδόν το 90% των αυξήσεων των τιμών για τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα», δήλωσε, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».

Επίσης, διέψευσε ακόμη τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα περί καταβολής αφορολόγητου εφάπαξ βοηθήματος στους εργοδότες. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση (…) και κανείς δεν προτείνει να μην υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους», τόνισε ο καγκελάριος και έκανε λόγο για μια «τζάμπα επινόηση κυριακάτικης εφημερίδας».

Ακόμα, ερωτώμενος σχετικά με την κριτική που δέχεται λόγω της επικοινωνιακής στρατηγικής του, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν ανήκει «στους πολιτικούς που βγάζουν μια ανακοίνωση την εβδομάδα, εκ των οποίων το 90% δεν λένε τίποτα». Αυτό για μένα είναι σωστό, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ειδικά σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, είναι σημαντικό να γίνονται ανακοινώσεις μόνο όταν υπάρχει κάτι σημαντικό». Απέρριψε επίσης και την κριτική περί αλαζονείας που δέχθηκε πρόσφατα, για τη στάση του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δε νομίζω ότι είναι έτσι, επομένως δε συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση», ανέφερε, ενώ όταν του ζητήθηκε να δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας στα γερμανικά νοικοκυριά, όπως έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημείωσε δηκτικά ότι «δεν αρκεί να βρίσκει κανείς τις λέξεις, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός».

Η «μακροπρόθεσμη διαδικασία», η οποία ξεκινά αύριο, αφορά συνομιλίες της κυβέρνησης με εργοδότες, συνδικάτα, εμπειρογνώμονες και φορείς, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αλλά και της επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.