Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον κόσμο, με τους ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν να αποφασίζουν για τον νέο οδικό χάρτη της Δύσης.

Συγκεκριμένα, η σύνοδος της Μαδρίτης έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες έσπασαν τη μακρά παράδοση της «στρατιωτικής ουδετερότητάς τους» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ένταξη μπλόκαρε η Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι παρέχουν καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ωστόσο, η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της την Τρίτη, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρεί ότι εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» των δύο χωρών απέναντι στο PKK.

Η διεύρυνση, που θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 30 χωρών μελών τους επόμενους μήνες, προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Είναι «ένας βαθύτατα αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τις διεθνείς υποθέσεις», σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «επιθετική» κίνηση απέναντι στη Ρωσία.

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή τους «για όσο χρόνο χρειαστεί» απέναντι στην «αγριότητα» της Μόσχας, η οποία από την πλευρά της κατήγγειλε τη μελλοντική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την οποία θεωρεί «επιθετική» και «αποσταθεροποιητική» ενέργεια.

«Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη στη Μαδρίτη.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς το Κίεβο μέσω της «παράδοσης μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού» και με στόχο τη «βελτίωση της άμυνας της Ουκρανίας» απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

Με τις δηλώσεις που έγιναν στη Μαδρίτη, «το ΝΑΤΟ απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αλλά ουσιαστικές αποφάσεις», σχολίασε μέσω του Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαιρετίζοντας την «ξεκάθαρη θέση» του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία και την «ισχυρή θέση» του» για την Ουκρανία.