Την πρώτη τους συνάντηση φέρεται να ετοιμάζουν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το τετ α τετ τους θεωρείται πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με το CNN, βρίσκονται σε συνομιλίες με τους Σαουδάραβες σχετικά με μία πιθανή συνάντηση, καθώς ο Μπάιντεν θα βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αν υπάρχουν κάποια σχέδια αναφορικά με πιθανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες ότι συζήτησε το ζήτημα της παραγωγής πετρελαίου με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο

Τι οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας πέρασαν μία δύσκολη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, μετά την απόφαση του Μπάιντεν για την περικοπή της αμερικανικής υποστήριξης στις πολεμικές επιχειρήσεις υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, αλλά και τη δημοσιοποίηση πληροφοριών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο διάδοχος του θρόνου, που είναι ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου, ενέκρινε μία επιχείρηση για τη σύλληψη ή τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τουρκία το 2018.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου στην υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο δημοσιογράφος ήταν κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «The Washington Post» επικρίνοντας τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ δολοφονήθηκε από μία ομάδα πρακτόρων που συνδεόταν με τον πρίγκιπα διάδοχο. Μετά τη δολοφονία, το πτώμα διαμελίστηκε από τους δολοφόνους του, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο επιδεινώθηκαν και από τις προσπάθειες του Μπάιντεν να αναζωογονήσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο υποστηρίζουν ότι προβλέπει πολύ λίγα για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει μία πυρηνική βόμβα.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί μέχρι τώρα ανεπιτυχώς να πείσει τη Σαουδική Αραβία για την αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου, πέρα από μία μικρή αύξηση που συμφωνήθηκε εντός του ΟΠΕΚ+, ώστε να αντισταθμιστούν πιθανές απώλειες από τη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση κατά της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να πάρει θέση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.