Αντιμέτωπο με κύμα ακραίου καύσωνα είναι το βόρειο τμήμα της Ινδίας, με αποτέλεσμα να ξεσπούν διαρκώς φωτιές.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία στο Νέο Δελχί σήμερα ενδέχεται να φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου. Οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση και έχουν συμβουλεύσει τους ευάλωτους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

Σήμερα το πρωί περίπου 30 πυροσβέστες μάχονταν ακόμη με τις φλόγες σε τεράστια χωματερή στο Νέο Δελχί, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο ως την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την πυρκαγιά, ενώ οι αρχές ερευνούν τα αίτιά της.

Τουλάχιστον 10 πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν όλη τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη να ελέγξουν τη φωτιά που κατακαίει ένα βουνό απορριμμάτων ύψους 60 μέτρων στην Μπάλσουα, στο βόρειο Νέο Δελχί, ενώ ο πυκνός καπνός που ελκύεται επιδεινώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.

Η μεγαλούπολη των περισσότερων από 20 εκατομμύριων κατοίκων δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των 12.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά.

Στους 6.500 οι νεκροί τα τελευταία 12 χρόνια από τις υψηλές θερμοκρασίες

Τρεις άλλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε λιγότερο από ένα μήνα στη μεγαλύτερη χωματερή της ινδικής πρωτεύουσας, τη Γκαζιπούρ, ένα τεράστιο βουνό απορριμμάτων ύψους 65 μέτρων.

Ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές αυτές στον καύσωνα που πλήττει την πόλη. Σύμφωνα με τον Πραντίπ Χαντελουάλ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων του Νέου Δελχί, όλες αυτές οι πυρκαγιές ενδέχεται να προκλήθηκαν από τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες που επιταχύνουν την αποσύνθεση των οργανικών απορριμμάτων.

«Ο ξηρός και ζεστός καιρός προκαλεί την έκλυση υπερβολικής ποσότητας μεθανίου στις χωματερές γεγονός που οδηγεί στο ξέσπασμα πυρκαγιών», εξήγησε.

Στο Νέο Δελχί καταγράφονται από τον Μάρτιο θερμοκρασίες πολύ πάνω από τις κανονικές. Στην πόλη καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ανώτατη θερμοκρασία 40,1 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα αυτό από το 1946 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων στην Ινδία από το 2010 και οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στη συχνότητα και την ένταση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή.