Σε μία πρόσθετη χρηματοδότηση δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,12 δισεκατομμυρίων ευρώ) για τον κορονοϊό συμφώνησαν οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΗΠΑ, αλλά απέρριψαν τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας από το ίδιο πακέτο χρηματοδότησης, όπως δήλωσε χθες ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Στην περίπτωση που ψηφιστεί αυτή η συμβιβαστική λύση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα γίνουν διαθέσιμες δαπάνες που είναι λιγότερες του 50% από την αρχική πρόταση των 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (20,51 δισεκατομμυρίων ευρώ) που επεδίωξε να προωθήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφορικά με την προετοιμασία έναντι μελλοντικών παραλλαγών, αλλά και για την ενίσχυση των σχετικών υποδομών κατά της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Η Τζεν Ψάκι, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, σε μία ανακοίνωσή της, παρότρυνε το Κογκρέσο να «κινηθεί ανάλογα».

Παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν μία αύξηση των περιστατικών μόλυνσης από την τελευταία παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.2, οι ίδιοι έχουν τονίσει την ανάγκη που υπάρχει προκειμένου τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα χωρίς οικονομικό κόστος παράλληλα με την ενίσχυση της επιτήρησης και των διαγνωστικών τεστ.

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την προηγούμενη εβδομάδα μία δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου για τους ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους Αμερικανούς, αλλά αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο τα χρήματα θα εξαντληθούν για τους εμβολιασμούς που γίνονται χωρίς οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο εξέτασαν ένα οικονομικό πακέτο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (13,67 δισεκατομμυρίων ευρώ) που περιελάμβανε και τη διάθεση διεθνούς βοήθειας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,56 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Χωρίς τη συνολική προσπάθεια για την επίτευξη ανοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιός μπορεί να συνεχίσει να μεταλλάσσεται

Οι ειδικοί στον χώρο της υγείας έχουν δηλώσει ότι χωρίς τη συνολική προσπάθεια για την επίτευξη ανοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιός μπορεί να συνεχίσει να μεταλλάσσεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο των μολύνσεων, αλλά και μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο ποσό των χρημάτων που οι ΗΠΑ θα έπρεπε να διαθέσουν για την παγκόσμια αντιμετώπιση της COVID.