Βαριές ποινές σε βάρος των οκτώ κατηγορούμενων για τις δολοφονίες τριών στρατιωτών το 2019 επέβαλε το δικαστήριο της Γουατεμάλας χθες Τρίτη (29/3). Οι τρεις άνδρες που δολοφονήθηκαν επιχειρούσαν σε κοινότητα αυτοχθόνων στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούσαν για διακίνηση ναρκωτικών.

Ομάδα εννέα στρατιωτικών μπήκε στο χωριό Σομούι Ντος την 3η Σεπτεμβρίου 2019, ψάχνοντας μικρό αεροσκάφος και κρυφούς διαδρόμους αποπροσγειώσεων που οι αρχές υποπτεύονταν πως χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, χωρικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τρεις στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες όμως κατήγγειλαν πως οι στρατιώτες εισέβαλαν στο απομακρυσμένο χωριό, σε αχανή έκταση όπου καλλιεργούνται ελαιοφοίνικες, και άνοιξαν πυρ πρώτοι χωρίς προειδοποίηση.

Οι αρχές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγόρησαν τον 79χρονο σήμερα Σέσαρ Μόντες, άλλοτε στέλεχος της οργάνωσης Στρατός Ανταρτών των Φτωχών (Ejército Guerrillero de los Pobres, EGP, γκεβαριστές) στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα της κεντρικής Αμερικής (1960-1996), πως διέταξε τους χωρικούς να αρχίσουν να πυροβολούν τους στρατιωτικούς.

Ο δικαστής Χουάν Χοσέ Χιμένες επέβαλε στον κ. Μόντες ποινή συνολικά 175 χρόνων κάθειρξης για φόνο και απόπειρα φόνου.

Ο Σέσαρ Μόντες, πρόκειται για το nom de guerre του Χούλιο Σέσαρ Μασίας Λόπες, τόνισε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δίκης πως είναι αθώος.

Άλλοι επτά κάτοικοι του χωριού, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, καταδικάστηκαν να εκτίσουν από 16 ως 143 χρόνια κάθειρξη.

Ο γουατεμαλτέκος συντηρητικός πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση. «Χαιρετίζω το ότι ο Σέσαρ Μόντες καταδικάστηκε να εκτίσει 175 χρόνια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχος για τον φόνο τριών στρατιωτών», ανέφερε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους.