«Ένοχη» για ξέπλυμα χρήματος και καταχρηστική διαχείριση κρίθηκε η κύρια προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα, Κριστιάνα Τσαμόρο, έπειτα από κατηγορίες από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, οι οποίες την έθεσαν εκτός των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοέμβρη.

Μάλιστα, σύμφωνα με συγγενικό της πρόσωπο αποκάλυψε ότι ένοχοι κρίθηκαν τόσο ο αδελφός της Τσαμόρο, Πέδρο Χοακίν, αλλά και τρεις πρώην εργαζόμενοι του Ιδρύματος Βιολέτα Μπάριος ντε Τσαμόρο (FVBCH).

«Κρίθηκαν όλοι ένοχοι (…) στις 21 Μαρτίου θα ανακοινώσουν την ποινή», είπε στο AFP η Ολάμα Ουρτάδο, ανιψιά της Κριστιάνα Τσαμόρο.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο, 68 ετών, ήταν επικεφαλής αυτού του ιδρύματος για την προώθηση και την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης. Όμως σύμφωνα με την εισαγγελία, το ίδρυμα χρησίμευε για να δέχεται χρήματα από το εξωτερικό που προορίζονταν για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα και της αντιπροέδρου και συζύγου του Ροσάριο Μουρίγιο.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο, η οποία τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τις 2 Ιουνίου 2021, ήταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να αντιμετωπίσει τον Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Είναι η κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτα Μπάριος ντε Τσαμόρο (1990-1997), η οποία το 1990 είχε νικήσει τον Ορτέγα στις κάλπες.