Δραματική προειδοποίηση απηύθυναν σήμερα οι αρχές του Κιέβου προς τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μάχες μαίνονταν στο προάστιο αυτό του Κιέβου, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επισημάνει στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Ντράγκι: Δραματική η έκκληση του προέδρου Ζελένσκι, σήμερα δεν μπόρεσα να του μιλήσω

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε σήμερα τη βουλή της Ρώμης για τη στάση της κυβέρνησής του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της ουκρανικής κρίσης και της ρωσικής εισβολής.

«Η χθεσινή μας σύνδεση, κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ήταν δραματική. Μας είπε ότι δεν έχει άλλο χρόνο, ότι η Ουκρανία δεν έχει άλλο χρόνο, ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι ο στόχος της ρωσικής εισβολής. Είχαμε συμφωνήσει να ξαναμιλήσουμε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν μπόρεσε να είναι διαθέσιμος», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αλλά η ατζέντα του Ρώσου προέδρου ήταν ευρεία και αναλυτικά προετοιμασμένη. Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας βαθιάς αλλαγής των διεθνών σχέσεων, της μορφής που είχαν λάβει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Η επίθεση αυτή ήταν αδικαιολόγητη και απρόκλητη», πρόσθεσε ο Ντράγκι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα στηρίξει με 110 εκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία, με ανθρωπιστική αρωγή και για την χρηματοοικονομική σταθεροποίησή της, από την στιγμή που με την επίθεση αυτή «αποσυντέθηκαν ο κοινωνικός ιστός και η οικονομία της χώρας». Επανάλαβε, δε, ότι «πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη πίεση επί της Ρωσίας, για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει συνολικά άλλους 3.400 άνδρες και γυναίκες του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού της για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πάντα εντός της επικράτειας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης επανέλαβε, τέλος, ότι «η χώρα του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαίους εταίρους, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας» και κατέκρινε την επιλογή να αυξηθούν, τα τελευταία χρόνια, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία.

«Όχι» από το Βερολίνο σε ενδεχόμενη παράδοση όπλων στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σε ενδεχόμενη παράδοση όπλων στην Ουκρανία, παραμένει ωστόσο σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης προσφυγικών ροών.

«Δεν εγκρίνουμε την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», δήλωσε η κυρία Φέζερ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, κληθείσα να σχολιάσει νέο αίτημα του Κιέβου.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, η υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία «είναι ασφαλώς σε ετοιμότητα και ήδη προετοιμασμένη για αυτό το οποίο θα έρθει τώρα», επισημαίνοντας ότι οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία, για την περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας. Οι δήμοι και οι κοινότητες εξέφρασαν μάλιστα τη βούλησή τους να βοηθήσουν αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πρόσθεσε η κυρία Φέζερ, αλλά διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα στηριχτούν οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, προκειμένου να φιλοξενήσουν ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Αναφερόμενη στον κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, η Νάνσι Φέζερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βασικός στόχος θα είναι η Ουκρανία, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι και η Γερμανία έχει θωρακιστεί για κάθε ενδεχόμενο.