Σήμερα θα τεθεί σε ισχύ ένας πρώτος γύρος περιορισμένων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη. Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάπας Φραγκίσκος: Φέρω μεγάλο πόνο στην καρδιά, εξαιτίας της επιδείνωσης της ουκρανικής κρίσης

Στο μεταξύ, ο πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της σημερινής γενικής ακρόασης στο Βατικανό, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της ρώσο- ουκρανικής κρίσης.

«Φέρω μεγάλο πόνο στην καρδιά, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, διαφαίνονται όλο και πιο ανησυχητικές πιθανές εξελίξεις», τόνισε ο Φραγκίσκος.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν πολιτικές ευθύνες, να εξετάσουν με ειλικρίνεια την συνείδησή τους, ενώπιον του Κυρίου. Είναι ο Κύριος της ειρήνης και όχι του πολέμου, ο πατέρας όλων, όχι μόνων μερικών. Επιθυμεί να είμαστε αδέλφια και όχι εχθροί», πρόσθεσε ο πάπας.

Ο ποντίφικας «παρακάλεσε, επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να απόσχουν από κάθε πράξη που μπορεί να προκαλέσει νέο πόνο στον πληθυσμό και να υποβαθμίσει την ισχύ του διεθνούς δικαίου, αποσταθεροποιώντας την συνύπαρξη των εθνών».

«Όπως και εγώ, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νιώθουν αγωνία και ανησυχούν. Για μια ακόμη φορά, η ειρήνη απειλείται από μεροληπτικά συμφέροντα», κατέληξε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο πάπας, τέλος, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν και να νηστέψουν για την ειρήνη στις 2 Μαρτίου.