Ένα 12ετές πανεθνικό ανθρωποκυνηγητό για τον καταδικασθέντα δολοφόνο Γκράχαμ Τζιν Πότερ έληξε στο Βόρειο Κουίνσλαντ με τον άνδρα που θεωρείται ένας από τους πιο καταζητούμενους φυγάδες της Αυστραλίας καθώς ο άνδρας βρίσκεται και πάλι υπό κράτηση. Μάλιστα με στόμφο τα ΜΜΕ της χώρας τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «πλέον καταζητούμενο άνδρας στην Αυστραλία».

Το πρωί της Δευτέρας 21/2, ντετέκτιβ του Κουίνσλαντ, ενεργώντας βάσει αξιόπιστων πληροφοριών, παρευρέθηκαν σε μια κατοικία στην οδό Ascham, περίπου δύο ώρες νότια του Κερνς, και συνέλαβαν έναν άνδρα που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο «Τζος Λόουσον».

Ο αστυνομικός επιθεωρητής του Βόρειου Κουίνσλαντ, Κέβιν Γκόαν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση για αρκετά χρόνια είχαν βάσιμες υποψίες ότι θα τον συλλάβουν ούτως ή άλλως, με βιομετρικές εξετάσεις που αργότερα επιβεβαίωσαν ότι «ο Τζος Λόουσον ήταν στην πραγματικότητα ο Γκράχαμ Τζιν Πότερ».

Η αστυνομία είχε αναφέρει ότι ο Πότερ ήταν μάστερ στις μεταμφιέσεις καθώς θεωρούσε ότι η ζωή ως καταζητούμενος θέλει μια «θεατρική πινελιά». Αρεσκόταν στο να φορά γυναικεία ρούχα καθώς και κοστούμια και πρόσθετα που άλλαζαν τον σωματότυπό του κάνοντάς τον χοντρό.

Η δολοφονία και η υπόθεση ναρκωτικών των 440 εκατομμυρίων

Η σύλληψη έγινε περισσότερο από μια δεκαετία αφότου ο Πότερ δεν εμφανίστηκε στο Ειρηνοδικείο της Μελβούρνης τον Φεβρουάριο του 2010 για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για συνωμοσία σε φόνο και αδικήματα της Κοινοπολιτείας για ναρκωτικά.

Φέρεται να είχε προσληφθεί το 2008 για να σκοτώσει έναν άνδρα στο γάμο του γιου του Μικ Γκάτο, γνωστής περσόνας του υποκόσμου της Μελβούρνης, και επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπόθεση με έκσταση και κοκαΐνη την ίδια χρονιά που ως χρηματικό αντάλλαγμα είχε τα 440 εκατομμύρια.

Ενώ ο Πότερ κατάφερε να αποφύγει τις αρχές για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ντετέκτιβ λένε ότι ήταν πάντα κοντά. «Πιστεύουμε ότι βρισκόταν στην περιοχή τα τελευταία 12 τουλάχιστον χρόνια», είπε ο Γκόαν.

«Είχαμε πληροφορίες εδώ και πολλά χρόνια ότι μπορεί να σύχναζε σε αυτό το σπίτι. Η αστυνομία είχε παρευρεθεί εκεί στο παρελθόν, αλλά δεν είχε λόγο για περαιτέρω έρευνα στην κατοικία. Οι αξιόπιστες πληροφορίες που έλαβαν οι ερευνητές ήταν επαρκείς για να αποκτήσουν νόμιμη είσοδο».

Το υλικό που κυκλοφόρησε από την αστυνομία του Κουίνσλαντ, έδειχνε έναν ξυπόλητο Πότερ, ντυμένο μόνο με σορτς και ένα μπλουζάκι, να σκαρφαλώνει από μια ερειπωμένη κουκέτα πάνω σε μεταλλικά κλουβιά πριν του βάλουν χειροπέδες.

Φυγάς στην Αυστραλία

12 χρόνια φυγάς

Ο Πότερ, ο οποίος εξέτισε 15 χρόνια φυλάκιση για τον ακρωτηριασμό και τη δολοφονία του έφηβου Κιμ Μπάρι το 1981 κοντά στο Wollongong, ζούσε άσχημα όταν εντοπίστηκε τελευταία φορά από την αστυνομία στο Tully, στο Βόρειο Κουίνσλαντ, στις 28 Αυγούστου 2010, καθώς προσπάθησε να ξεφύγει μετά από σινιάλο για έλεγχο της τροχαίας

Ένα χρόνο αργότερα, η αστυνομία πρόσφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Ενώ ο Πότερ ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε μεταμφιέσεις, όπως περούκες και χοντρά κοστούμια – και υιοθέτησε μια σειρά από ψευδώνυμα, όπως ο Τζος Λόσον, ο Τζον Πέιτζ, ο Τζιμ Χέντερσον και ο Πίτερ Άνταμς – υπήρξαν αρκετές ανεπιβεβαίωτες θεάσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Προμήθειες ενός φυγά

Το 2019, κυκλοφόρησαν εικόνες ενός από τα εγκαταλελειμμένα κάμπινγκ του Πότερ, που περιείχαν αντικείμενα όπως μαχαίρια και δεσμούς καλωδίων, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με την επιβίωσή του ενώ βρισκόταν σε φυγή και να απειλούσε να σκοτώσει όποιον τον αναγνωρίσει.

Σημειώσεις ενός φυγά

Είχε επίσης επισημάνει αγγελίες εργασίας σε εφημερίδες για χειριστές σταθμών, οικονόμους και επιβλέποντες σε σταθμούς και αγροκτήματα στο μακρινό βόρειο Κουίνσλαντ και στο Κίμπερλι.

«Έχει δεξιότητες συγκόλλησης, μελισσοκομίας, υδροπονίας, αναζήτησης χρυσού και χωματουργίας και είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει δουλειά ως επιστάτης, αγρότης ή χειριστής σταθμού», ανέφερε η αστυνομία.