Στην πρώτη σύλληψη διαδηλωτή που συμμετέχει στον αποκλεισμό γέφυρα στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, προσπαθώντας να απομακρύνει τον κόσμο από ένα σημείο που θεωρείται σημαντικός εμπορικός οδικός άξονας.

Διαδηλωτές, που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, συνέχισαν για ακόμη μία μέρα την κατάληψη της γέφυρας Αμπάσαντορ, διαταράσσοντας το διεθνές εμπόριο και ωθώντας τον Τζο Μπάιντεν να ζητήσει τον τερματισμό του αποκλεισμού. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το πότε θα επαναληφθεί η κυκλοφορία στη γέφυρα.

Αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ η αστυνομία του Ουίνδσορ συνέλαβε έναν 27χρονο για ποινικό αδίκημα σε σχέση με τη διαδήλωση.

Μολονότι η αστυνομία κατάφερε με επιτυχία να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την είσοδο της γέφυρας Αμπάσαντορ, η οποία συνδέει το Ουίνδσορ στον Καναδά με το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, περισσότεροι άνθρωποι συνέρρεαν στην περιοχή και η επιχείρηση έδειχνε να έχει παγώσει.

Την Παρασκευή δόθηκε δικαστική εντολή να τερματιστεί ο αποκλεισμός της γέφυρας και επίσης επιβλήθηκε κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τις αρχές του Οντάριο.

Η γέφυρα Αμπάσαντορ είναι το πιο πολυσύχναστο συνοριακό σημείο διέλευσης της βόρειας Αμερικής. Από τη Δευτέρα διαδηλωτές σε φορτηγά, αυτοκίνητα και ημιφορτηγά έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διαταράσσοντας την εφοδιαστική αλυσίδα των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ.

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις του λεγόμενου «κονβόι της ελευθερίας», που άρχισαν στην πρωτεύουσα Οτάβα από Καναδούς οδηγούς φορτηγών που αντιτίθενταν στην υποχρέωση εμβολιασμού ή καραντίνας για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, εισήλθαν χθες στην 16η ημέρα τους.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχε με τους πλέον υψηλόβαθμους συμβούλους του χθες, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε ότι τα μεθοριακά σημεία διέλευσης δεν μπορούν και δεν θα παραμείνουν κλειστά και σημείωσε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Νωρίς χθες Σάββατο, η αστυνομία του Ουίνδσορ κάλεσε τους διαδηλωτές να δράσουν νόμιμα και ειρηνικά. Αστυνομικοί με κίτρινα γιλέκα κινήθηκαν πίσω από τα οχήματα των διαδηλωτών και συνοδεία περιπολικών προχώρησαν αργά προς τους διαδηλωτές απωθώντας τους πίσω από την είσοδο της γέφυρας.

Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε νωρίς χθες σε σχεδόν δύο δωδεκάδες από περίπου 200 το βράδυ της Παρασκευής.

«Θα ανοίξουμε αυτήν την διασταύρωση στην κυκλοφορία. Αν δεν συμμορφωθείτε με τις οδηγίες μας θα συλληφθείτε», ανακοίνωσε η αστυνομία στους διαδηλωτές με μεγάφωνο.

Αυτοί υποχώρησαν με θορυβώδη, αλλά ειρηνικό τρόπο, διαλύοντας σκηνές και μπάρμπεκιου. Ωστόσο από εκείνη την ώρα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επιχείρηση της αστυνομίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Συμπαγή οδοφράγματα έχουν στηθεί μπροστά από την αστυνομία κοντά στην γέφυρα Αμπάσαντορ για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να ανακτήσουν οποιοδήποτε έδαφος.

Στο μεταξύ περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Οτάβα χθες και κάποιοι έριξαν φράχτη που είχε τοποθετηθεί γύρω από το Εθνικό Μνημείο Πεσόντων Πολέμου. Η αστυνομία της Οτάβα έστησε νέο κέντρο διοίκησης που αποτελείται από την ομοσπονδιακή και την επαρχιακή αστυνομία για να ανταποκριθεί στην κλιμάκωση.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα μεθοριακά σημεία, συμπεριλαμβανομένων δύο μικρότερων μεθοριακών σημείων διέλευσης στην Αλμπέρτα και την Μανιτόμπα και μεθοριακό αυτοκινητόδρομο στην Βρετανική Κολομβία, διαταράσσοντας το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η καναδική αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαμαρτυρίες χρηματοδοτούνται εν μέρει από υποστηρικτές στις ΗΠΑ και το Οντάριο πάγωσε τις δωρεές που γίνονταν μέσω μιας αμερικανικής πλατφόρμας, της GiveSendGo, την Πέμπτη.

Παράλληλα η τράπεζα Toronto-Dominion Bank πάγωσε δύο προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους είχαν κατατεθεί 1,4 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 1,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) σε υποστήριξη των διαδηλωτών.

Η Ford, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, η General Motors και η Toyota Motor Co ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή τους.

Η εκτιμώμενη απώλεια από τους αποκλεισμούς μόνον για την βιομηχανία αυτοκινήτων μπορεί να ανέρχεται σε έως και 700 εκατομμύρια δολάρια, βάσει των στοιχείων της IHS Markit, η οποία υπολογίζει την καθημερινή ροή το 2021 σε οχήματα και ανταλλακτικά σε 141,1 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.