Η Βενετία της Αμερικής άνοιξε τον Ιούλιο του 1905, με επτά διακριτά κανάλια και τέσσερα νησιά. Ήταν ιδέα και δημιούργημα του Abbot Kinney και σήμερα τα κανάλια αυτά είναι μεταμορφωμένα σε δρόμους και πεζόδρομους στο Λος Άντζελες.

Τρία από τα κανάλια είχαν τα ονόματα Aldebaran, Venus και Altair ενώ το μεγαλύτερο, που οδηγούσε σε μια λιμνοθάλασσα με θαλασσινό νερό, ονομάστηκε Grand Canal.

Στόχος του Kinney, σύμφωνα με τη Daily Mail, ήταν να μεταφέρει στις ΗΠΑ τη γοητεία της ιταλικής Βενετίας ενώ τα κανάλια χρησίμευαν και στο σύστημα μετακινήσεων στην πόλη.

Τα πρώτα χρόνια οι επισκέπτες έφταναν εκεί με τραμ και τρένα και μετακινούνταν μέσα στην πόλη με τα πόδια ή μέσω των καναλιών όπου γονδολιέρηδες τους έκαναν βόλτα τραγουδώντας στα ιταλικά! Οι κάτοικοι της περιοχής μετακινούνταν επίσης με τις δικές τους βάρκες και τα δικά τους κανό.

Λίγο αργότερα άνοιξε και δεύτερο «πακέτο» καναλιών στο νότο, που ονομάστηκαν Short Line και συνδέονταν με το υπάρχουν δίκτυο μέσω του Grand Canal. Μόνο αυτά τα τελευταία έξι κανάλια υπάρχουν έως και σήμερα.

Τη δεκαετία του 1920 η ρύπανση στα κανάλια ήταν σοβαρή ενώ πολλοί επισκέπτες άρχισαν να φτάνουν στην πόλη με αυτοκίνητα. Καθώς ήταν όμως σχεδιασμένη κυρίως για πεζούς υπήρχαν λίγοι χώροι στάθμευσης και οι δρόμοι δεν ήταν κατάλληλοι για τα οχήματα.

Παρά την αντίσταση των κατοίκων, έως το 1924 οι επιχειρηματίες και οι «κεφαλές» της πόλης προσάρμοσαν τις υποδομές της ώστε να είναι εφικτή η υποδοχή αυτοκινήτων.

Τα περισσότερα από τα κανάλια μπαζώθηκαν και στρώθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δημόσιοι δρόμοι.
Την 1η Ιουλίου του 1929 το πρώτο φορτίο χώματος έπεσε στο Coral Canal και η δημοτική Αρχή είχε οργανώσει μια ειδική τελετή για να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας εποχής. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνέχαιρε τη Βενετία για τη διορατικότητά της να θυσιάσει το συναίσθημα για χάρη της προόδου…

Έως το τέλος του 1929 όλα τα αρχικά κανάλια της Βενετίας της Αμερικής είχαν μπαζωθεί και γίνει δρόμοι έτοιμοι να υποδεχθούν αυτοκίνητα. Ένα υπόγειο σύστημα υπονόμων οδηγούσε τα νερά των πάλαι ποτέ καναλιών στη θάλασσα.
Τα κανάλια που έγιναν δρόμοι μετονομάστηκαν πλήρως: το Aldebaran έγινε Market Street, το Coral έγινε Main Street, το Venus έγινε San Juan Avenue, το Lion έγινε Windward Avenue. Μόνο το Grand Canal κράτησε το όνομά του και είναι η σημερινή Grand Boulevard.

Δείτε τις εικόνες