Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ημερών στην ακτιβίστρια Μαρία Αλιόχινα, μέλος του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, για μια ανάρτησή της στο Instagram το… 2015, με την κατηγορία ότι «προπαγάνδιζε ναζιστικά σύμβολα», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο δικηγόρος της Ντμίτρι Ζαχβάτοφ.

Αφορμή υπήρξε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται τρεις κοπέλες που φορούν χιτζάμπ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο επέβαλε στην Μαρία Αλιόχινα και στην δημοτική σύμβουλο Λιούσια Στέιν ποινές φυλάκισης 15 και 14 ημερών αντίστοιχα με βάση το ίδιο άρθρο περί προπαγάνδισης ναζιστικών συμβόλων.

Η Αλιόχινα είχε δηλώσει τότε ότι την κατηγορούν για δημοσίευση φωτογραφίας του Αλεξάντρ Λουκασένκο το 2015 στο Instagram, στην οποία απεικονίζεται σύμβολο που μοιάζει με σβάστικα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αφορμή για τη σύλληψη της Στέιν ήταν μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε το 2018 που την έδειχνε να φοράει ένα καπέλο με σύμβολα και μια λεζάντα που έγραφε «Η βουλευτής Λιούσια Στέιν είναι φασίστρια». «Πρόκειται για fan art και photoshop κάποιου» είχε δηλώσει η Στέιν.

Περιορισμοί μετακινήσεων

Στην Αλιόχινα, εξάλλου, επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο περιορισμοί στις μετακινήσεις της για ένα χρόνο καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, επειδή στις 23 Ιανουαρίου συμμετείχε σε δράση συμπαράστασης υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Αλιόχινα απαγορευόταν να βγαίνει τις νυχτερινές ώρες από το σπίτι της, να εγκαταλείψει την πόλη και να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις. Επίσης έπρεπε δύο φορές τον μήνα να παρουσιάζεται στην εποπτική αρχή της FSIN (Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας).

Τον Ιανουάριο η Λιούσια Στέιν είχε ανακοινώσει ότι η FSIN προτίθεται να ζητήσει από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην ίδια και την Αλιόχινα να επισκέπτονται μπαρ καθώς είχαν παραβιάσει τα περιοριστικά μέτρα επειδή άργησαν επτά λεπτά να επιστρέψουν στο σπίτι τους.