Στην επιβεβαίωση της συνάντησης ανώτατων διπλωματών των ΗΠΑ με αντιπροσώπους των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης στο Ομάν προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρινίζοντας πως βρέθηκαν για μια μέρα την περασμένη εβδομάδα ώστε να ζητήσουν την απελευθέρωση τεσσάρων αμερικανών αιχμαλώτων αλλά και να συζητήσουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη χώρα.

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας δήλωσε πως ένας από τους τέσσερις, ο δημοσιογράφος Κέϊσι Κούμπς, αφέθηκε ελεύθερος στην Υεμένη και ότι είχε φτάσει στο Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η υγεία του έχει σταθεροποιηθεί. Από τους υπόλοιπους που θεωρούνται ότι κρατούνται ακόμα από τους Χούτι στην Υεμένη, δύο είναι υεμενικής καταγωγής και ένας σομαλικής.

«Αυτές οι συναντήσεις ήταν γενικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων επαφών που έχουμε με τμήματα του πολιτικού κόσμου της Υεμένης», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.

«Χρησιμοποιήσαμε τη συνάντηση εκείνη για να ενισχύσουμε την άποψή μας ότι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει στην Υεμένη είναι πολιτική και ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλμαβανόμενων των Χούτι, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία που επιβλέπεται από τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Επί κεφαλής της συνάντησης στο Ομάν ήταν η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, Άνν Πάτερσον, η οποία ταξίδεψε επίσης και στην Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία για να συζητήσει μια εκεχειρία στην Υεμένη. Στο Ριάντ, η Πάτερσον συναντήθηκε και με τον εξόριστο πρόεδρο της Υεμένης Αμντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι και άλλους υψηλούς αξιωματούχους της Υεμένης.