Μια πομπή εκατοντάδων στα ροζ ντυμένων μοτοσυκλετιστών διέσχισε υπό καταρρακτώδη βροχή την Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Yemeksepeti για υψηλότερους μισθούς, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 20 ετών κοντά στο 50%.

Πρόκειται για ταχυμεταφορείς, που εργάζονται για τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φαγητού της χώρας, οι οποίοι κόρναραν και έγνεφαν στους υποστηρικτικούς οδηγούς καθώς οδηγούσαν τις ροζ μοτοσυκλέτες τους σε πολυσύχναστη κίνηση.

Οι οδηγοί λένε ότι τους προσφέρθηκε αύξηση μισθού κατά 17% στις 4.250 λίρες (274 Ευρώ) – το επίπεδο του κατώτατου μισθού – αλλά αναζητούν καθαρές 5.500 λίρες. Ταχυμεταφορείς από άλλες εταιρείες έχουν προβεί σε παρόμοια απεργία για τις πληρωμές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μόλις που τα βγάζουμε πέρα. Δεν έχω αποταμιεύσεις. Αφού πληρώσω τους λογαριασμούς, το ενοίκιο, τα έξοδα κουζίνας και τα έξοδα του παιδιού μου, δεν έχω ούτε δεκάρα στην τσέπη μου στο τέλος του μήνα», είπε στο Reuters ο κούριερ Σινάν Ινάν, ο οποίος είναι στην εταιρεία σχεδόν ένα χρόνο και λέει ότι εργάζεται έως και 12 ώρες την ημέρα.

Η ώθηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων και η συνακόλουθη κατάρρευση της λίρας στα τέλη του περασμένου έτους οδήγησε τον πληθωρισμό στο 48,69% τον Ιανουάριο, καταφέροντας βαθύ πλήγμα στα κέρδη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσης.

«Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά τίποτα με 4.250 λίρες», είπε ο Μουράτ Εργκέν, ένας άλλος διανομέας της Γεμεκσεπέτι. «Τι μπορώ να αγοράσω με αυτόν τον μισθό; Κοίτα, δεν έχω καν γάντια γιατί τα αγοράζω και μόνος μου».

Οι ταχυμεταφορείς είπαν ότι ξεκίνησαν την απεργία την 1η Φεβρουαρίου, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με την εταιρεία για αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η εταιρεία ήταν ο πρώτος διαδικτυακός διανομέας φαγητού της Τουρκίας όταν ξεκίνησε το 2001, και τώρα έχει περισσότερους από 27 εκατομμύρια χρήστες και περισσότερα από 60.000 εστιατόρια μέλη. Το 2015 αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία Delivery Hero (DHER.DE).

«Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ανάγκες, ξέρεις. Αν θέλεις να ζήσεις σαν άνθρωπος, πρέπει να πάρεις μεγαλύτερο μισθό. Αν δεν μας το δώσουν, θα συνεχίσουμε αυτή την απεργία», δήλωσε ο Firat Diler, διανομέας σε άλλη εταιρεία.