Περίπου 100 Ρουαντέζοι έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ισχυριζόμενοι ότι έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Οι πρόσφυγες έφτασαν σε μικρές ομάδες, με πιρόγες, στα νότια του νησιού Ιτζούι, στη λίμνη Κίβου, στα σύνορα μεταξύ της Ρουάντας και της ΛΔ του Κονγκό. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν ακόμη να τους ταυτοποιήσουν και να εξακριβώσουν τις αιτίες που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

«Έχουμε ήδη καταγράψει τουλάχιστον 100» πρόσωπα, είπε ο Καρόνγκο Καλάτζα, ο περιφερειάρχης του Ιτζούι. «Δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έφυγαν» από τη Ρουάντα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι πρόσφυγες είναι συνολικά 123. Οι Ρουαντέζοι λένε ότι έφυγαν για να μην τους κάνουν το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό αλλά «δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους», σχολίασε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Ιντέ Μπακαλού.

Πολλές γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους

Ένας εκπαιδευτικός, ο Ντούνια Μουχιγκίρουα, είπε ότι οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, φιλοξενούνται προσωρινά από οικογένειες της περιοχής. «Μας ανησυχεί η παρουσία τους γιατί ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται εδώ δεν είναι σαφής», πρόσθεσε.

Στη Ρουάντα, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για την επιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την είσοδο στα μπαρ και τα εστιατόρια αλλά και για όσους συμμετέχουν σε συνέδρια. «Όλοι οι Ρουαντέζοι ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από τις πιθανά θανατηφόρες επιπτώσεις της Covid-19», ανέφερε πρόσφατα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντας Γιολάντε Μακόλο. «Μια χούφτα Ρουαντέζοι έφυγαν σε γειτονικές χώρες δηλώνοντας ότι είναι κατά του εμβολιασμού, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Οι περισσότεροι επέστρεψαν ή βρίσκονται στον δρόμο της επιστροφής», εξήγησε.