ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί τους θα απαντήσουν “αποφασιστικά” σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει “περαιτέρω” (σ.σ. πέραν της Κριμαίας και των επαρχιών Ντονέτσκ/Λουχάνσκ) στην Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλόγό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο αρχηγοί κρατών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον διμερή Διάλογο Στρατηγικής Σταθερότητας ΗΠΑ – Ρωσίας, μέσω του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του Συμβουλίου NATO – Ρωσίας και στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογράμμισε την δέσμευση των ΗΠΑ, καθώς και των συμμάχων και εταίρων τους, στην αρχή του “τίποτε για εσάς χωρίς τη συμμετοχή σας” έναντι της Ουκρανίας, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκχωρήσεις από πλευράς Δύσης προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν πίσω από την “πλάτη” του Κιέβου.

Επαναβεβαίωσε, τονίζει ο Λευκός Οίκος, τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς) και στην ενεργητική διπλωματία για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Ρωσία – Ουκρανία – Γαλλία – Γερμανία).