Στην Ινδία, το ποδόσφαιρο αναπτύσσεται ραγδαία και οι Ινδοί υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο πέραν των τοπικών ομάδων, τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Οι πιο μικροί ποδοσφαιρόφιλοι, σαφώς, έχουν ως είδωλα τους μεγάλους σταρ όπως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι ο Λιονέλ Μέσι. Έτσι, λοιπόν, στη Γκόα αποφάσισαν να στήσουν ένα άγαλμα στον «CR7». Προκλήθηκε, όμως, σάλος.

Αυτό γιατί ορισμένοι από τους κατοίκους δεν έχουν ξεχάσει πως τον 16ο αιώνα οι Πορτογάλοι εισέβαλαν στην επαρχία της Γκόα και την κατέκτησαν. Την κράτησαν υπό την κυριαρχία τους κιόλας ως το 1961. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ο πιο διάσημος Πορτογάλος. Εξ ου και οι αντιδράσεις. Την ημέρα, λοιπόν, των αποκαλυπτηρίων συγκεντρώθηκε πλήθος γύρω από το άγαλμα με μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του τοπικού υπουργού Επιστήμης και Τεχνολογίας, Μάικλ Λόμπο, όταν έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Ούτε ήταν λίγοι εκείνοι που σε έξαλλη κατάσταση έλεγαν ότι θα ήταν καλύτερο να τιμηθεί κάποιος Ινδός ποδοσφαιριστής. Ο Μάικλ Λόμπο, από τη μεριά του, ανέφερε πως έκανε το θέλημα της νεολαίας που ήθελε ένα άγαλμα του Κριστιάνο Ρονάλντο. «Θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν σαν αυτόν τον θρυλικό ποδοσφαιριστή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, αυτό δεν κατεύνασε τα πνεύματα. Ο ακτιβιστής Γκουρού Σιρόντκαρ που διαμαρτυρήθηκε για το άγαλμα είπε: «Το να στήσεις άγαλμα ενός Πορτογάλου ποδοσφαιριστή φέτος είναι ιεροσυλία. Το καταδικάζουμε». Φέτος η Γκόα γιόρτασε τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας της από τους Πορτογάλους. Το άγαλμα, πάντως, απέκτησε γρήγορα φήμη. Όχι μόνο για τις αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν, αλλά και γιατί είναι πιο πιστό στο… πρωτότυπο από εκείνο που βρίσκεται έξω από το μουσείο του Κριστιάνο Ρονάλντο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μαδέιρα στην Πορτογαλία.