Ένα νεογέννητο μωρό που το παράτησαν γυμνό σε ένα χωράφι σε περιοχή της Βόρειας Ινδίας επέζησε από το ψύχος της παγωμένης νύχτας της περασμένης Παρασκευής (16/12) χάρη στη ζεστασιά που του παρείχαν ένα αδέσποτο σκυλί και τα κουτάβια του.

Το μωρό βρέθηκε κοντά στο χωριό Σάρισταλ της πολιτείας Τσάτισαργκ, σύμφωνα με την Αστυνομία, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Όταν οι αγρότες πήγαν στις δουλειές τους στα χωράφια το Σάββατο το πρωί (17/12) εξεπλάγησαν από το θέαμα καθώς βρήκαν το κοριτσάκι ακόμη με τον ομφάλιο λώρο και να βρίσκεται ανάμεσα στα σκυλιά.

Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν πολύ κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή τις νύχτες, προκάλεσε εντύπωση πως το νεογέννητο επιβίωσε. «Οι ενήλικες το σκφτόμαστε δύο φορές να βγούμε το βράδυ ακόμη και με ζεστά ρούχα», ανέφερε ο Ουμάσανκαρ Κασιάπ υπεύθυνος φιλανθρωπικού οργανισμού που βοηθάει την πολιτεία στο ζήτημα των υιοθεσιών.

Το μωρό που ζύγιζε δύο κιλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί ανέφεραν πως είναι καλά στην υγεία της. Την ονόμασαν Ακάνκσα που σημαίνει επιθυμία ή ευχή. Η πολιτεία, πλέον, θα φροντίσει για εκείνη και θα δοθεί για υιοθεσία.

Οι εικασίες γιατί το παράτησαν και η… προίκα

Η Αστυνομία, ανέφερε πως αναζητούσε τις γονείς της και ως εκ τούτου παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που την παράτησαν στο χωράφι και σε αυτή την κατάσταση. Ο Κασιάπ εικάζει πως μπορεί να συνέβη γιατί είναι κορίτσι. «Οι οικογένειες στην Ινδία και κυρίως οι φτωχές οικογένειες θέλουν να έχουν μονάχα μια κόρη εξαιτίας του οικονομικού βάρους να πρέπει να δημιουργήσουν προίκα ώστε να τις παντρέψουν», υποστήριξε. Αν είναι αγόρι, από την άλλη, μένει με την οικογένειά του ακόμη και μετά το γάμο του, ενώ η κόρη πρέπει να φύγει από το σπίτι. «Σε αυτές τις επαρχίες έχουν μια φράση: “οι κόρες είναι σα να ποτίζεις τα φυτά του γείτονά σου”».

Ο Κασιάπ, ανέφερε πως τα φτωχά ζευγάρια που είτε δεν ξέρουν πως θα κάνουν κορίτσι, είτε δεν έχουν χρήματα για έκτρωση επιλέγουν μετά από τη γέννα να τα αφήσουν στις πόρτες ορφανοτροφείων, ναών, νοσοκομείων ή δημόσιων κτιρίων. Σε κάποιες πολιτείες μάλιστα, τα ορφανοτροφεία αφήνουν καρότσια ή κούνιες στις εισόδους τους ώστε μωρά που δεν τα θέλουν να τα αφήσουν εκεί. Στη Μαχαράστρα, στη Δυτική Ινδία, περισσότερα από 200 νεογέννητα παιδιά τα παρατούν οι γονείς τους στις κούνιες κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τη UNICEF, στην Ινδία υπάρχουν 31 εκατομμύρια παιδιά που τα έχουν εγκαταλείψει ή είναι ορφανά.

Η άλλη εικασία του Κασιάπ είναι πως επρόκειτο για ανύπαντρη μητέρα. «Στην Ινδία το στίγμα του να κάνει παιδί μια νεαρή γυναίκα εκτός γάμου δεν μπορεί να το ξεπεράσει εύκολα κανείς», τόνισε.