Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν πολύ γρήγορα μια απάντηση στην υγειονομική πρόκληση που δημιουργεί η συρροή προσφύγων στην Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με τη μεταξύ τους ανταλλαγή νοσοκομειακών πόρων.

Απαιτείται μια «ταχύτατη απάντηση» απέναντι στο εύρος των αφίξεων και στην συχνά αξιοθρήνητη υγειονομική κατάσταση των μεταναστών και αυτών που ζητούν άσυλο, οι οποίοι καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο υπεύθυνος της διεύθυνσης Υγείας της Επιτροπής Λάντισλαβ Μίκο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ρίγα.

Η Επιτροπή ρώτησε τα ενδιαφερόμενα κράτη, την Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο «ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες τους» και θα συγκαλέσει εντός της ημέρας την επιτροπή ασφάλειας σε υγειονομικά θέματα για να τις επισημάνει, πρόσθεσε ο ίδιος, έπειτα από μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Ο Μίκο σημείωσε επίσης ότι «ενθάρρυνε τους υπουργούς» που ήταν παρόντες «να δηλώσουν με ποιον τρόπο μπορούν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες των ενδιαφερομένων χωρών και να το κάνουν γρήγορα».

Πέραν της παροχής «κιτ υγιεινής, επιμελητειακής υποστήριξης και εμβολίων», η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης αυτών που έρχονται -οι οποίοι είναι συχνά αφυδατωμένοι, τραυματισμένοι ή υποφέρουν από διάφορες ασθένειες -σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες έχουν αφιχθεί, σημείωσε.

Οι υγειονομικές υποδομές και οι υποδομές νοσοκομειακής περίθαλψης των χωρών υποδοχής «δεν έχουν φτιαχτεί για να δέχονται σε μερικές ημέρες εκατοντάδες ανθρώπους» που χρειάζονται φροντίδα, σημείωσε.

Η δυνατότητα μεταφοράς σε νοσοκομεία άλλων χωρών ζητήθηκε κυρίως από την Κύπρο, πρόσθεσε παράλληλα ο Λετονός υπουργός Υγείας Γκούντις Μπέλεβικς, η χώρα του οποίου ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της ΕΕ.

Η Ελλάδα «εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες», ενώ η Μάλτα ζήτησε κυρίως ένα «μοίρασμα των εξόδων» που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης, πρόσθεσε.

Η ΕΕ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη έκτακτη σύνοδο για να δοθεί επειγόντως απάντηση στο δράμα με τους πρόσφυγες στην Μεσόγειο, μετά τα πρόσφατα ναυάγια που στοίχισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.