Φυλάκιση δημοσιογράφου στην Κίνα

Ποινή κάθειρξης 7 ετών για αποκάλυψη «κρατικών μυστικών»


ΚΟΣΜΟΣ
6:14
17/04/2015
Φυλάκιση δημοσιογράφου στην Κίνα
loading

Σε ποινή κάθειρξης επτά ετών καταδικάστηκε γνωστή Κινέζα δημοσιογράφος, παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις κινεζικές αρχές να δείξουν επιείκεια επειδή αποκάλυψε
«κρατικών μυστικών».

Η βαριά ποινή η οποία επιβλήθηκε στην Γκάο Γιου, 71 ετών, μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δεν έχει καμιά πρόθεση να επιδείξει ανοχή έναντι των διανοουμένων οι οποίοι προωθούν μεταρρυθμιστικές ιδέες, τις οποίες κρίνει επικίνδυνες για την παραμονή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία.

Η ποινή ανακοινώθηκε από το δικαστήριο του Πεκίνου μέσω του επίσημου λογαριασμού του σε κινεζικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της δημοσιογράφου.

Η δίκη της Γκάο είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η δημοσιογράφος δήλωσε αθώα των κατηγοριών που τη βάρυναν. Ο ξένος τύπος είχε εξίσου απαγορευτεί να παρακολουθήσει τη δίκη.

Η πρώην βοηθός αρχισυντάκτη του περιοδικού Economics Weekly είχε συλληφθεί στα τέλη του Απριλίου του 2014, εν μέσω κύματος διώξεων ακτιβιστών, ενώ πλησίαζε τότε η 25η επέτειος της καταστολής της Τιενανμέν, και είχε κατηγορηθεί ότι «διαβίβασε κρατικά μυστικά σε πηγές πέραν της Κίνας», σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας του Πεκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), η Γκάο κατηγορήθηκε πως είχε στείλει σε έναν ιστότοπο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ένα εσωτερικό έγγραφο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πρότεινε την κλιμάκωση της λογοκρισίας των ρεφορμιστικών ιδεών.

Την 8η Μαΐου 2014, η διανοούμενη και δημοσιογράφος η οποία έχει λάβει διεθνή βραβεία είχε εμφανιστεί σε ένα ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης να ομολογεί τις πράξεις της, αλλά όπως εξήγησε αργότερα ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισής της, η ομολογία αυτή αποσπάστηκε εκβιαστικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει