Τη νέα δομή του κόμματος της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία, αποφάσισε να ενισχύσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και με νέο όνομα, αφού αποφάσισε η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) να μετονομαστεί σε «Ρεπουμπλικάνοι». Απ’ ότι φαίνεται βέβαια πρόκειται για κίνηση με σκοπό να εδραιώσει την πολιτική του επιστροφή κι όχι ως φόρο τιμής ή ομοιότητες με το ομώνυμο κόμμα των συντηρητικών των ΗΠΑ.

Την ώρα που οποιαδήποτε αλλαγή ονομασίας πρέπει να εγκριθεί από το συνέδριο του Κόμματος στις 30 Μαΐου, πηγές προσκείμενες στον Σαρκοζί επιβεβαίωσαν στο Ρόιτερς την προτίμησή του για τον τίτλο «Οι Ρεπουμπλικάνοι», ως αναφορά στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε πριν από 58 χρόνια.

«Για εμένα η εποχή των ακρωνυμίων έχει τελειώσει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Σαρκοζί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal Du Dimanche για το κόμμα του, το όνομα του οποίου, UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), προήλθε το 2002 από μια συγχώνευση του παλαιού RPR (Συναγερμός για την Δημοκρατία) με άλλα μικρότερα κόμματα.

«Είναι καιρός να υψώσουμε το ανάστημά μας υπέρ των αξιών της Δημοκρατίας, αντί να τις καταστρέφουμε», προσέθεσε, απαριθμώντας τις ως «εργασία, υπευθυνότητα, κύρος, αξία, προσπάθεια, σεκουλαρισμός, πρόοδος και, φυσικά, ελευθερία».

Οι αντίπαλοι του Σαρκοζί για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος του κόμματος για το 2017 – μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν – υποδέχτηκαν χλιαρά αυτή την πρωτοβουλία.

Η απόδοση τέτοιων αξιών στη Δημοκρατία είναι, σύμφωνα με επικριτές, μια προσπάθεια του Σαρκοζί να προβάλλει τη δική του εκδοχή του κοινωνικού συντηρητισμού. «Για παράδειγμα, έχει εκφράσει την επιθυμία του για διεύρυνση της απαγόρευσης των ισλαμικών ενδυμασιών που κρύβουν το πρόσωπο και την ίδια ώρα επιμένει ότι οι αποδέκτες κοινωνικών επιδομάτων πρέπει να δουλέψουν γι’ αυτά».

Επικριτική ήταν και η αριστερή εφημερίδα Liberation, η οποία χαρακτήρισε την προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας «σημασιολογική ληστεία» ενώ ο υπουργός Οικονομικών και στέλεχος των Σοσιαλιστών Μισέλ Σαπέν την κατονόμασε ύπουλη, αφού πολλοί Γάλλοι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων θα μπορούσα να δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι.

«Το όνομα μπορεί να αλλάξει, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος σίγουρα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Σαπέν στο γαλλικό ραδιόφωνο για τον 60χρονο Σαρκοζί, του οποίου το τραχύ πολιτικό στυλ βγήκε προς τα έξω όταν Ευρωπαίοι ηγέτες αποπειράθηκαν να ελαφρύνουν την κρίση του κρατικού χρέους μετά το 2009.

Η αλλαγή της ονομασίας του UMP μπορεί να έχει μία σειρά πλεονεκτημάτων, κυρίως επειδή θα επιτρέψει στο κόμμα να αναβαπτιστεί έπειτα από μερικά δύσκολα χρόνια, τα οποία περιελάμβαναν σκληρές διαμάχες για την ηγεσία και δικαστικές έρευνες για παράτυπες χρηματοδοτήσεις. Μπορεί ακόμα να αποτελέσει ένα πλήγμα στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η στάση του οποίου κατά των μεταναστών απορρίφθηκε ευρέως από την κεντρική πολιτική σκηνή στη Γαλλία, καθώς αντιβαίνει στον πυρήνα των αξιών και της ανοχής της Δημοκρατίας.

Η νέα κομματική διάρθρωση και φυσιογνωμία αποτελεί επιθυμία του κ. Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας μεταξύ του 2007 και του 2012 και φιλοδοξεί να επανέλθει στο ύπατο αξίωμα το 2017. Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα εργαστεί η επιτροπή ανασυγκρότησης του κινήματος, υπό τον κ. Σαρκοζί, είναι «η αποκέντρωση,ο εκδημοκρατισμός,και η ανανέωση».