Ένας ρεπόρτερ του αμερικανικού NBC άλλαξε την ιστορία πίσω από την απαγωγή του στη Συρία, στα τέλη του 2012.

Ο Ρίτσαρντ Ένγκελ παραδέχτηκε ότι δεν είχε απαχθεί από φιλοκυβερνητικούς μαχητές, όπως είχε δηλώσει τότε, αλλά από σουνίτες αντάρτες που μάχονταν το καθεστώς του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το κίνημα που μας απήγαγε ήταν σουνιτικό και όχι σιιτικό», ομολόγησε ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Ένγκελ σε μια ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του NBC.

Ο δημοσιογράφος απέδωσε το «λάθος» αυτό σε ένα «έξυπνο στρατήγημα» των απαγωγέων του που, όπως υποστηρίζει, ήθελαν να τον κάνουν να πιστέψει ότι είχε πέσει στα χέρια υποστηρικτών του προέδρου Άσαντ.

Ο Ένγκελ πέρασε μαζί με την ομάδα του από τα σύνορα της Τουρκίας και μπήκε στη Συρία στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

Αμέσως τους απήγαγαν, τους πέρασαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στην πόλη Μααράτ Μισρίν, στα βορειοδυτικά της χώρας. Απελευθερώθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου, έπειτα από ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων.

Ο δημοσιογράφος είχε δηλώσει τότε ότι οι δράστες της απαγωγής του ήταν σιίτες Σαμπίχα, οι πολιτοφύλακες που πρόσκεινται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αργότερα όμως ενημερώθηκε για το αντίθετο από «πολλές πηγές» των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας, αφού προηγουμένως η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αμφισβήτησε την εκδοχή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δημοσιογραφική ομάδα του NBC απήχθη από σουνίτες αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL), που ήταν η μεγαλύτερη από τις οργανώσεις που μάχονταν κατά του Άσαντ πριν από την άνοδο των ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών ομάδων.

Η ομάδα που ευθυνόταν για την απαγωγή ήταν η Ταξιαρχία των Γερακιών του Βόρειου Ιντλίμπ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν από μια άλλη ομάδα ανταρτών, την Αχράρ αλ Σαμ.