Η επαρχία Τζετζιάνγκ της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη της για φέτος εστία κορονοϊού, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να είναι σε καραντίνα και τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό να αναστέλλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων, να ακυρώνουν πτήσεις και να ματαιώνουν εκδηλώσεις.

Η επαρχία κατέγραψε 74 κρούσματα τοπικής μετάδοσης με επιβεβαιωμένα συμπτώματα στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σχεδόν διπλάσια από τα 38 περιστατικά της προηγούμενης ημέρας, ανεβάζοντας σε 173 τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τότε που η επαρχία άρχισε να καταγράφει κρούσματα στην πιο τελευταία έξαρσή της, αναφέρει το Reuters.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η έξαρση σε τρεις πόλεις της Τζετζιάνγκ –Νινγκμπό, Σαοσίνγκ και Χανγκτζόου– εξελίσσεται με «σχετικά ταχείς» ρυθμούς, ενώ η κατάσταση σε όλη τη χώρα είναι γενικά σταθερή, ανέφερε το Σάββατο ο Γου Λιανγκγού, στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Πριν από την έξαρση αυτή, η Τζετζιάνγκ -που φιλοξενεί πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων είναι εξαγωγικές- ανέφερε μόνο ένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης το 2021.

Πάνω από δέκα εισηγμένες κινεζικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν την παραγωγή τους σε τμήματα της Τζετζιάνγκ λόγω των αυστηρότερων περιορισμών της COVID-19.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Τζετζιάνγκ έχουν τεθεί σε καραντίνα σε κεντρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από τις υπηρεσίες Υγείας της επαρχίας, η οποία έχει πληθυσμό 64,6 εκατ. κατοίκους.

ΚΙΝΑ

Μέτρα το «συντομότερο δυνατόν»

Έως τις 12 Δεκεμβρίου, η ηπειρωτική Κίνα είχε 99.780 περιπτώσεις Covid-19 με συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που έφθασαν από το εξωτερικό. Ο αριθμός των νεκρών παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.636, σημειώνει το Reuters.

Επισημαίνει, δε, πως οι εξάρσεις σε δεκάδες κινεζικές πόλεις αυτή τη χρονιά παρέμειναν πιο περιορισμένες σε σχέση με πολλά ξεσπάσματα του ιού στο εξωτερικό, αλλά στις τοπικές κυβερνήσεις είχαν δοθεί οδηγίες να διασφαλίσουν ότι εντοπίζονται και τίθενται υπό περιορισμό οι μολύνσεις το γρηγορότερο δυνατόν προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται περιορισμοί στα ταξίδια και τον τουρισμό.