Τα μέλη ενός πυρήνα ισλαμιστών που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία επιδίωκαν να αποκτήσουν εκρηκτικά για να διαπράξουν μια βομβιστική επίθεση σε ένα εβραϊκό βιβλιοπωλείο στη Βαρκελόνη, ανέφερε δικαστικός ο οποίος ερευνά την υπόθεση.

Άλλοι ενδεχόμενοι στόχοι του πυρήνα ήταν συναγωγές και δημόσια κτίρια στην περιφέρεια της Καταλονίας, ανέφερε ο δικαστικός σε υπόμνημά του το οποίο βασίζεται στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με το έγγραφο, σε βάρος των επτά από τους 11 ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές Τετάρτη στη βορειοανατολική Καταλονία διεξάγεται επίσημα ανάκριση—βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους—και θα παραμείνουν προφυλακισμένοι ως την έναρξη της δίκης τους.

Όλοι πλην ενός φέρονται να ανήκουν σε έναν ισλαμιστικό πυρήνα με ιδεολογία παρόμοια με εκείνη του Ισλαμικού Κράτους. Το δωδέκατο πρόσωπο φέρεται να παρείχε στήριξη στον πυρήνα και να είχε στην κατοχή του όπλα και εκρηκτικά.

Τρεις ακόμη συλληφθέντες απελευθερώθηκαν υπό όρους, ενώ ένας ακόμη είναι ανήλικος και θα εγκλειστεί για μια περίοδο έξι μηνών σε αναμορφωτήριο.

Οι αρχές της Ισπανίας προσπαθούν να εξαρθρώσουν πυρήνες ισλαμιστών μετά τις επιθέσεις στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο, όταν είχαν βρει τον θάνατο 17 άνθρωποι. Πάνω από 30 ύποπτοι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα στην ισπανική επικράτεια, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ένας εξ αυτών που συνελήφθησαν στην Καταλονία, που θεωρείται ο ιδρυτής του πυρήνα, είπε στα υπόλοιπα μέλη ότι ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια «επίθεση σε ένα εβραϊκό βιβλιοπωλείο στη Βαρκελόνη», τονίζεται στο υπόμνημα.

Το πρόσωπο αυτό επίσης φέρεται ότι σχεδίαζε την απαγωγή ενός διευθυντή τραπέζης, ενώ πρότεινε τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον συναγωγών, της αστυνομίας και του κοινοβουλίου της Καταλονίας. Οι δράστες της επίθεσης θα χρησιμοποιούσαν ένα φορτηγάκι, ενώ θα έφεραν χειροβομβίδες και διάφορα όπλα.

Οι αρχές κατέσχεσαν 25 άδειους σάκους από έναν από τους συλληφθέντες και σε αυτούς βρέθηκαν ίχνη χημικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών, κατά το υπόμνημα.