Στους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία απευθύνθηκε σήμερα ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο. Όπως είπε, η χώρα του θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους αν το θέλουν, αλλά δεν θα τους αναγκάσει να το κάνουν.

«Θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε όσοι από εσάς θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια επίσκεψής του σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών. «Αλλά δεν θα σας αναγκάσουμε. Αυτό είναι δικαίωμά σας», πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προκάλεσε σκόπιμα ανθρωπιστική κρίση στο ανατολικό της σύνορο, δήλωσε επίσης στους μετανάστες ότι δεν θα παίξει τη μοίρα τους σε πολιτικά παιγνίδια.

«Αν θέλετε να πάτε δυτικά, δεν θα σας θέσουμε υπό κράτηση, δεν θα σας πνίξουμε, δεν θα σας ξυλοκοπήσουμε», είπε. «Εξαρτάται από σας. Προχωρήστε. Πηγαίνετε».

Σύνορα Πολωνίας Λευκορωσίας

Αν η μεταναστευτική κρίση δεν επιλυθεί τώρα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στα σύνορα από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο Λουκασένκο επισκέφθηκε εγκατάσταση που παρέχει τροφή στους μετανάστες και μίλησε με εργαζομένους στον Ερυθρό Σταυρό στον καταυλισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο επέκρινε τις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας που ανήκουν στην ΕΕ, λέγοντας στο πλήθος: «Θα κάνουμε τα πάντα, όπως το επιθυμείτε, ακόμη κι αν αυτό είναι κακό για τους Πολωνούς και τους Λετονούς» και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα σας θέσουμε υπό κράτηση, δεν θα σας φορέσουμε χειροπέδες και δεν θα σας φορτώσουμε σε αεροπλάνα για να σας στείλουμε σπίτι σας αν δεν το θέλετε αυτό».

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι μετέφερε αεροπορικώς χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και ότι τους ώθησε να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο έδαφός της σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στον Λουκασένκο για την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της αμφισβητούμενης επανεκλογής του στην προεδρία πέρυσι. Η Λευκορωσία το διαψεύδει αυτό.

Το Μινσκ έχει αρχίσει να μεταφέρει αεροπορικώς στις χώρες τους έναν αριθμό προσφύγων, αλλά όπως έχει δηλώσει αναμένει απάντηση από την ΕΕ σχετικά με το αν θα δεχθεί 2.000 μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.

Εκατοντάδες Ιρακινοί μεταφέρθηκαν με πτήσεις πίσω στην πατρίδα τους

Σήμερα εκατοντάδες Ιρακινοί μετανάστες που επεδίωκαν να εισέλθουν στην ΕΕ μεταφέρθηκαν με δύο πτήσεις πίσω στην πατρίδα τους από τη Λευκορωσία, καθώς ολοένα και περισσότεροι μετανάστες χάνουν τις ελπίδες τους ότι θα μπορέσουν να φτάσουν με ασφάλεια στο έδαφος του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μεταφέροντας περίπου 600 Ιρακινούς, κυρίως Κούρδους, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Κούρδων και αξιωματούχους στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ.

Πολλοί από τους επιβάτες δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν που επέστρεψαν.

«Δεν θέλω να ξανακάνω αυτήν τη διαδρομή. Ήταν άσχημα, είχε πολλή βροχή και χιόνι», δήλωσε ο 11χρονος Μάλακ Χάσαν, η οικογένεια του οποίου προσπάθησε να περάσει στην ΕΕ μέσω των συνόρων με τη Λευκορωσία.

Ο Άουατ Καντέρ, από το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ότι είδε μετανάστες να ξυλοκοπούνται στη διάρκεια της παραμονής του κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας και ότι δεν θα προσπαθήσει να ξανακάνει το ταξίδι αυτό.

«Έπρεπε να πληρώσουμε πολλά λεφτά ακόμη και για να γυρίσουμε πίσω στο Μινσκ» από τα σύνορα, σημείωσε.