Αποσπάσματα από λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, αφίσες, περιοδικά, φωτογραφίες και σημαίες των Ναζί «κοσμούν» τους τοίχους μιας καφετέριας στην Ινδονησία.

Η καφετέρια εμπνευσμένη από το ναζισμό ονομάζεται «SoldatenKaffe» και οι πελάτες της δε φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου από τον περιβάλλοντα χώρο και τα μηνύματά του ή από τη διεθνή κριτική και τις απειλές που έχει δεχτεί ο ιδιοκτήτης του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η συγκεκριμένη καφετέρια έχει κατηγορηθεί ότι δοξάζει το ναζιστικό κόμμα και τον ηγέτη του, ωστόσο εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ένα χρόνο μετά τα δεύτερα εγκαίνιά του… με ακόμη περισσότερα ναζιστικά αναμνηστικά.

Το SoldatenKaffe αναγκάστηκε να κλείσει το 2013 μετά από διεθνή κατακραυγή. Τότε ο ιδιοκτήτης του είχε υποσχεθεί ότι θα αφαιρούσε όλα τα προσβλητικά σύμβολα και τα διακριτικά των Ναζί.

Ωστόσο, όταν άνοιξε ξανά τον Ιούνιο του 2014, όχι μόνο είχε κρατήσει το όνομα μιας καφετέριας γνωστής στους στρατιώτες των Ναζί στο Παρίσι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά είχε «εμπλουτιστεί» με ακόμη περισσότερα «διακοσμητικά».

Η καφετέρια υπήρχε ήδη για τρία χρόνια στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, προτού γίνει θέμα στα μέσα ενημέρωσης και προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή από πολλές ομάδες ανθρώπων και εβραϊκές οργανώσεις.

Ο ιδιοκτήτης της Henry Mulyana αποφάσισε να την κλείσει όταν δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του, όμως φαίνεται ότι σχετικά σύντομα άλλαξε γνώμη…

«Έχω το δικαίωμα να διακοσμώ το μαγαζί μου με οτιδήποτε τραβά τους πελάτες. Είμαι σίγουρος ότι δεν παραβιάζω τους νόμους» είχε πει κάποτε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, λέγοντας ότι το κατάστημά του επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από όλον τον κόσμο.