Με αφορμή τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings, κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μην επιτρέποντας την πρόσβαση στον πιλότο, η Independent ανέσυρε ένα βίντεο που δημιούργησε η ίδια η Airbus.

Το ταινιάκι ανέβηκε στο διαδίκτυο τον Απρίλιο του περασμένου έτους και δείχνει πώς λειτουργεί το νέο, σύστημα κλειδώματος ασφαλείας της πόρτας του πιλοτηρίου.

Το βίντεο δείχνει πώς οι πιλότοι ελέγχουν την πρόσβαση στο θάλαμο διακυβέρνησης, μέσω ενός διακόπτη εναλλαγής στο εσωτερικό. Άδεια για να εισέλθει κάποιος στο πιλοτήριο χορηγείται μόνο από τους πιλότους, και αφού ένα μέλος του πληρώματος χρησιμοποιήσει το εσωτερικό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί τους.

Ο διακοπτης που ανοίγει την πόρτα, στον οποίο έχουν πρόσβαση οι πιλότοι


Ένα σενάριο, στις 1:30, δείχνει την τυπική διαδικασία που ακολουθείται, ενώ στο δεύτερο σενάριο, στις 2:45 δείχνει πώς η πρόσβαση μπλοκάρεται σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η διαδικασία.

Στο τρίτο σενάριο, ξεκινά στις 4:05, δείχνει τι συμβαίνει όταν οι πιλότοι είναι ανίκανοι μέσα στο πιλοτήριο. Ένα μέλος του πληρώματος εισάγει έναν κωδικό πρόσβασης έκτακτης ανάγκης στο πληκτρολόγιο έξω από το θάλαμο διακυβέρνησης και στη συνέχεια, η πόρτα ανοίγει μετά από 30 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο πιλότος μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κώδικα έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας το διακόπτη εναλλαγής μέσα από το πιλοτήριο, που σημαίνει ότι η πόρτα δεν μπορεί να ανοίξει για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ πέντε και 20 λεπτών.