Όλο και περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας ζητούν περισσότερες έρευνες σχετικά με την σχέση της διατροφής με τις ημικρανίες, ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι γιατροί αποκάλυψαν ότι εξαλείφθηκαν εντελώς οι εξουθενωτικοί πονοκέφαλοι από τους οποίους υπέφερε ασθενής τους, όταν υιοθέτησε μια διατροφή βασισμένη σε χορταρικά.

Αυτό αναφέρει άρθρο του Guardian, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος αμερικανός ασθενής είχε δοκιμάσει τα πάντα, «από συνταγογραφούμενα φάρμακα, μέχρι γιόγκα και διαλογισμό, και είχε κόψει τροφές που θα μπορούσαν πιθανόν να ενεργοποιούν τους έντονους πονοκεφάλους του, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητά τους, αλλά δεν πέτυχε τίποτα. Οι ημικρανίες ήταν τόσο άσχημες, που ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνει τη δουλειά του», επισημαίνεται στην υπόθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports.

Τι έγινε ένα μηνά μετά την έναρξη της χορτοφαγίας

Μέσα σε ένα μήνα, όμως, από την έναρξη μιας χορτοφαγικής διατροφής με πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ημικρανίες του εξαφανίστηκαν, προσθέτει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Πριν αλλάξω τη διατροφή μου, υπέφερα από έξι έως οκτώ εξουθενωτικές ημικρανίες τον μήνα, η καθεμία με διάρκεια έως και 72 ώρες. Τις περισσότερες ημέρες, είτε είχα ημικρανία είτε ανάρρωνα από μια. Ημουν απελπισμένος», δήλωσε, συνοψίζοντας εμφατικά ότι έξι μήνες πριν από την παραπομπή του σε μια κλινική αλλαγής τρόπου ζωής στη Νέα Υόρκη, οι ημικρανίες του είχαν γίνει χρόνιες, εμφανιζόμενες από 18 έως 24 ημέρες κάθε μήνα.

«Ωστόσο, μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη μιας χορτοφαγικής διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, που περιελάμβανε κυρίως πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, φασόλια, νιφάδες βρόμης και καθημερινά ένα πράσινο smoothie, μπόρεσα να σταματήσω τα φάρμακα», είπε. Μέσα σε δύο μήνες, η συχνότητα των κρίσεων είχε πέσει σε μόλις μία ημέρα τον μήνα. Η διάρκεια και η σφοδρότητα των επιθέσεων είχαν επίσης μειωθεί. Και μετά από τρεις μήνες, οι ημικρανίες του σταμάτησαν εντελώς.

Τελικά, ο 60χρονος άνδρας όχι απλά δεν είχε κανένα περιστατικό ημικρανίας εδώ και συνεχόμενα επτά χρόνια, αλλά δεν θυμάται καν την τελευταία φορά που είχε πονοκέφαλο! «Δεν μπορώ καν να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχα πονοκέφαλο. Δεν είμαι πια φυλακισμένος στο ίδιο μου το σώμα. Κέρδισα ξανά τη ζωή μου», τόνισε.

Οι αμερικανοί γιατροί, που θεράπευσαν τον ασθενή, δήλωσαν πως «αν κάποιος υποφέρει από χρόνιες ημικρανίες, ίσως θα άξιζε να υιοθετήσει μια χορτοφαγική διατροφή για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα αυτά».

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, καθώς άλλοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι επειδή η έκθεση αφορά μία μοναδική περίπτωση, είναι αδύνατο να γενικευτεί το εύρημα και δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως λύση για όλα τα άτομα με ημικρανίες.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες.