Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα -στις 18.35′ ώρα Ελλάδας- τα οποία είχε μεταβιβάσει για σύντομο χρονικό διάστημα – για όση ώρα παρέμενε υπό αναισθησία – στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση «ρουτίνας» συνομίλησε με την Κάμαλα Χάρις και τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου «γύρω στις 11.35′ σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος ήταν σε καλή διάθεση και ανάλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του αυτή του εκείνη τη στιγμή», έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν παραμένει προς το παρόν στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, για τη συνέχιση του γενικού τσεκ-απ ρουτίνας στο οποίο υποβάλλεται.

«Προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία»

«Ο πρόεδρος θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ρουτίνας» στο ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

«Όπως είχε γίνει και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία», σημειωνόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν, που δεν καπνίζει ούτε πίνει, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, και έλαβε την τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωστοποίησε δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2024, αλλά η ηλικία του τροφοδοτεί υποθέσεις ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά, κατά ίδιες πηγές.