Μετά το (πρώην πλέον) πολυβραβευμένο και Νο.1 εστιατόριο στον κόσμο, το Eleven Madison Park του σεφ Ντάνιελ Χουμ [Daniel Humm], τώρα και το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το Geranium στην Κοπεγχάγη, αφαιρεί εντελώς το κρέας από το νέο μενού, βασίζοντας τα πιάτα του πάνω στην χορτοφαγία.

Τον περασμένο Ιούνιο, το εστιατόριο (Νο2 στη λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο) του Ράσμους Κόφοεντ [Rasmus Kofoed] ήταν ένα από τα πρώτα εστιατόρια τριών αστέρων Michelin που άρχισε να σερβίρει ξανά δείπνο, αλλά για το μεσημεριανό γεύμα ο διακεκριμένος σεφ έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό: αφαίρεσε εντελώς το κρέας από το μενού.

Πολλά και ενδιαφέροντα τα πιάτα

Το εστιατόριο Eleven Madison Park

Τα πιάτα ήταν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα: κρεμώδη φασόλια βουτύρου με φρυγανισμένους σπόρους κολοκύθας που σερβίρονταν με ένα μείγμα ωμών και ψητών λαχανικών για dip, πατάτες μαγειρεμένες με ελιές, τουρσί λεμόνι με μαύρο πιπέρι και φρυγανισμένο ψωμί με σπόρους, καραμελωμένα κρεμμύδια και μυρωδικά.

Ο Κοφοέντ «βάφτισε» μάλιστα το γαστρονομικό του αυτό εγχείρημα με το όνομα της μητέρας του: Αντζέλικα. 

«Ξεκίνησα μια φυτική διατροφή πριν από μερικούς μήνες και αισθάνομαι υπέροχα», δήλωσε ο δανός σεφ στο FoodandWine.com. «Οπότε μετά από αυτό εμπνεύστηκα να διδάξω τους ανθρώπους να μαγειρεύουν υγιεινά, φυτικά τρόφιμα στο σπίτι και αυτή είναι η αποστολή μου εις το εφεξής με το πρότζεκτ του Angelika».

Αρχής λοιπόν γενομένης από τον Ιανουάριο το 2022, το vegan μενού δεν θα περιοριστεί στο μεσημεριανό γεύμα όπως γινόταν μέχρι σήμερα στο Geranium, αλλά θα μεταφερθεί και στο δείπνο.

«Όταν δημιουργώ ένα μενού, νιώθω ότι τα χαρακτηριστικά πιάτα με περιορίζουν σε ένα συγκεκριμένο γαστρονομικό παζλ», είπε ο Κοφοέντ στο δανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή, επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή αναπτύσσει το νέο μενού των συνολικά 22 πιάτων από κοινού με το βοηθό επικεφαλής σεφ Ρόνι Βέξο Μόρτενσεν [Ronni Vexøe Mortensen], ο οποίος κέρδισε το ασημένιο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό για σεφ «Bocuse d’Or».

Λόγω ακριβώς αυτής της απουσίας του κρέατος, αυτή η στροφή του μενού προς τον βεγκανισμό επιτρέπει στον Κοφοέντ να πειραματιστεί ακόμη περαιτέρω με κάποιο από τα διάσημα πιάτα του, όπως το ταρτάρ Σωλήνα του Ειρηνικού (σ.σ. ένα είδος μεγάλου θαλάσσιου μαλακίου) σε φύλλο κρούστας ή τις «πέτρες» από παντζάρια.

Το εστιατόριο κλείνει στις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να προχωρήσει στην απαιτούμενη ανακαίνιση των χώρων του και να ολοκληρώσει το νέο μενού, προτού το αποκαλύψει επίσημα στο δανικό κοινό στις 22 Ιανουαρίου 2022.