Μια συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την πρόσβαση φτωχών χωρών στη θεραπεία για τον κορονοϊό ανακοίνωση η Pfizer. Η φαρμακοβιομηχανία θα επιτρέψει την παραγωγή γενόσημων του χαπιού της κατά του Covid19 σε φθηνές εκδόσεις σε 95 χώρες.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση της Pfizer, παρά το γεγονός ότι εξαιρεί από τη λίστα των χωρών, αρκετές που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, η Pfizer ακολουθεί το παράδειγμα της Merck και ανακοίνωσε σε συμφωνία αδειοδότησης με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Medicines Patent Pool για να επεκτείνει την πρόσβαση στο αντιικό της χάπι Covid-19 σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Το γεγονός ότι έχουμε τώρα δύο άδειες για την παρασκευή των δύο φαρμάκων είναι μια μεγάλη αλλαγή και έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την περιοριστική αδειοδότηση μέχρι στιγμής για τα εμβόλια» δήλωσε ο Τζέιμς Λοβ, επικεφαλής της Knowledge Ecology International, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που ερευνά την πρόσβαση σε ιατρικά προϊόντα.

«Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι – ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις περιστάσεις τους – έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την MPP για να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. 

Κορονοϊός – Pfizer: Ποιες χώρες αποκλείονται από τη συμφωνία

Όπως η συμφωνία Merck, έτσι και αυτή της Pfizer αποκλείει ορισμένες φτωχότερες χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, η Βραζιλία, η Κούβα, το Ιράκ, η Λιβύη και η Τζαμάικα, θα πρέπει να προμηθευτούν χάπια κατά του κορονοϊού απευθείας από την Pfizer, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές που θα χρεώσουν οι παρασκευάστριες γενόσημων φαρμάκων και γι΄ αυτές τις χώρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών.

Η Κίνα και η Ρωσία – χώρες που συνολικά φιλοξενούν 1,5 δισ. ανθρώπους – εξαιρούνται και από τις δύο συμφωνίες, όπως και η Βραζιλία.

Χάπια Merck και Pfizer: Ποιο «δουλεύει» καλύτερα και ποιες παρενέργειες προκαλούν

Δύο νέα «όπλα» στη μάχη κατά του κορονοϊού αναμένεται να αποτελέσουν τα αντιιιικά χάπια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer, όταν πια καταστούν ευρέως διαθέσιμα. Στο μεταξύ, υπό διερεύνηση βρίσκεται το εύρος της χρήσης τους σε διάφορες ομάδες ασθενών. Αρχικά, τα χάπια δείχνουν πολλά υποσχόμενα σε ενήλικες με διαγνωσμένη λοίμωξη Covid-19, ενώ εξετάζεται κατά πόσο μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη και στους υγιείς ανθρώπους που εκτίθενται στον κορονοϊό.

Γιατί όμως είναι σημαντικά αυτά τα δύο χάπια και πώς «δουλεύουν»; Απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα δίνει το πρακτορείο Reuters συνοψίζοντας όσα είναι ήδη γνωστά.

Ποιο χάπι «δουλεύει» καλύτερα;

Τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών που παρουσίασαν οι δύο εταιρείες, δείχνουν ότι το χάπι της Pfizer έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα πλήρη δεδομένα. Σύμφωνα με την Pfizer, το χάπι της μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών υψηλού κινδύνου με Covid-19, εφόσον αυτό χορηγηθεί μέσα σε τρεις μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, και κατά 85% αν χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες.

Η Merck είχε νωρίτερα (1η Οκτωβρίου) ανακοινώσει ότι το δικό της χάπι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% στους ασθενείς με κίνδυνο βαριάς νόσου, αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ δεν έδωσε εκτίμηση αποτελεσματικότητας αν το χάπι της δοθεί πιο νωρίς, μέσα στο πρώτο τριήμερο.

Το χάπι της Pfizer έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, ενώ της Merck Lavgevrio, τουλάχιστον στη Βρετανία όπου εγκρίθηκε για κυκλοφορία.