Πρέπει να είναι το πρώτο «εργαλείο» αλλά ταυτόχρονα και κόσμημα κατά του υπερβολικού μεθυσιού που βρίσκεται στον κόσμο: ένα χρυσό δαχτυλίδι με αμέθυστο που εντόπισαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, σύμφωνα με το CNN.

Το δαχτυλίδι βρέθηκε σε ανασκαφή στην πόλη Γιαβνέ, στον χώρο του μεγαλύτερου γνωστού οινοποιείου της βυζαντινής εποχής, σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Το βάρους 5,11 γραμμαρίων δαχτυλίδι βρέθηκε 150 μέτρα από τα ερείπια αποθήκης, που περιείχε αμφορείς. Το σημείο της ανασκαφής χρονολογείται περίπου στον 7ο αιώνα μ.Χ., αν και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το δαχτυλίδι μπορεί να είναι ακόμη πιο παλιό.

Η χρήση του αμέθυστου για τους… μεθυσμένους

«Η χρήση του αμέθυστου μπορεί να γινόταν για να αποτραπούν οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ», ανέφερε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Πολλά προτερήματα συνδέονται με αυτό τον πολύτιμο λίθο, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των παρενεργειών της κατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή του χανγκόβερ», σημείωσε.

«Τα χρυσά δαχτυλίδια διακοσμημένα με αμέθυστο ήταν γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο και είναι πιθανό να ανήκει στην ελίτ που ζούσε στην πόλη ακόμη και στον 3ο αιώνα μ.Χ.», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Το κόσμημα ανήκε σε εύπορο άτομο, εκτίμησε ο Γκολάνι, προσθέτοντας εμφατικά πως «Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε το στάτους και τον πλούτο τους. Τέτοια δαχτυλίδια φοριούνταν τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες».

Η Έλι Χαντάντ, συνυπεύθυνη της ανασκαφής, δήλωσε ότι «το αντικείμενο μπορεί να ανήκε στον ιδιοκτήτη της εξαιρετικής αποθήκης (του οινοποιείου), σε έναν επικεφαλής ή σε έναν άτυχο επισκέπτη που του έπεσε και έχασε το πολύτιμο δαχτυλίδι του».

«Ήθελε το άτομο που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρασιού; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Same site- different treasure💍🍷!A spectacular gold ring set with amethyst was discovered during Israel Antiquities…

Posted by Israel Antiquities Authority on Tuesday, November 2, 2021

Ο αμέθυστος είναι ιώδης (χρώματος βιολετί ή μοβ) παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς ως πολύτιμος λίθος. Το όνομά του προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «μεθύω» (μεθώ), καθώς στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστάτευε τον κάτοχό του από το μεθύσι. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι λέγεται ότι έφεραν κοσμήματα με αμέθυστο και έπιναν από σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι δεν θα μεθούσαν.

Ο αμέθυστος χρησιμοποιήθηκε ως πολύτιμος λίθος από τους αρχαίους Αιγυπτίους και από τους άλλους αρχαίους λαούς. Στις παλαιότερες εποχές τον χρησιμοποιούσαν περισσότερο από όσο σήμερα για την κατασκευή αντικειμένων τέχνης. Σε διάφορα μουσεία και συλλογές βρίσκονται δοχεία, πιάτα και κομψοτεχνήματα από αμέθυστο. Επίσης, έφτιαχναν φυλαχτά για το επικείμενο μεθύσι.

Χάντρες από αμέθυστο ανευρίσκονται σε αγγλοσαξονικούς τάφους στην Αγγλία. Αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραδοσιακά φορούν μέχρι και σήμερα δακτυλίδια με έναν μεγάλο αμέθυστο λίθο ως σύμβολο του αξιώματός τους.