Διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, έναν χρόνο μετά τον θάνατο ενός εφήβου που είχε τραυματιστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2013, διέλυσαν σήμερα μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν μπροστά στο πάρκο Γκεζί, το σχέδιο καταστροφής του οποίου που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προκάλεσε το ξέσπασμα, την 31η Μαΐου 2013, του κύματος διαδηλώσεων το οποίο ταρακούνησε το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα.

Στην Άγκυρα, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσει ένα πλήθος μερικών εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν την αστυνομική βία. Οι ένδεκα από αυτούς συνελήφθησαν, ανέφερε ο τουρκικός Τύπος.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως στη Σμύρνη (Ιζμίρ), σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του θύματος, του Μπερκίν Ελβάν.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από ένα δακρυγόνο ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω μιας επιχείρησης της αστυνομίας στη γειτονιά του, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, νυν Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το κύμα διαδηλώσεων, πάνω από 8.000 ακόμη τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν, σύμφωνα με απολογισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουδείς αστυνομικός έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει δίωξη για τον θάνατο του εφήβου. Η οικογένειά του έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών και ζητάει αποζημίωση 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 350.000 ευρώ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητείται εδώ και μερικές εβδομάδες ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο δίνει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία, ιδίως για την καταστολή διαδηλώσεων.