Φτάνει πρώτη και φεύγει τελευταία, για να μη χαλάσει το… γούρι. Εκεί μπορεί να τη βρει κανείς: να κάθεται στους πάγκους του κεντρικού γηπέδου του Μπουένος Άιρες Lawn Tennis, περιμένοντας, πολύ γαλήνια, να ξεκινήσει η μέρα του αθλήματος που είχε πάντα μια θέση στην καρδιά της. Στα 89 της, η Myriam Kuzminsky de Jaite είναι μια από τις θεατές του Argentina Women’s Open (1η με 7 Νοεμβρίου), ενός τουρνουά που επέστρεψε στη χώρα μετά από 34 χρόνια και που, για την ακρίβεια, διοργανώνει ο γιος της. Δεν πάει όμως μόνο για εκείνον, λέει, αλλά για την αγάπη της τέχνης του αθλητισμού. «Αυτό είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου, έφερα τον γιο μου εδώ όταν ήταν ακόμη στο πορτ-μπεμπέ», δήλωσε στην αργεντίνικη εφημερίδα «Ole».

Από το πρωί ως το βράδυ

Οι αγώνες του διαγωνισμού WTA, που γίνονται στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, ξεκινούν στις 10 αλλά εκείνη φτάνει πολύ νωρίτερα. «Πάντα μου άρεσε να είμαι νωρίς και να περιμένω και να μην με περιμένουν», διευκρινίζει. Μερικές φορές μάλιστα παίρνει πρωινό στις εγκαταστάσεις και εξασφαλίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό γιατί δεν παρακολουθεί μόνο μία αναμέτρηση, αλλά όλους τους αγώνες μέχρι το βράδυ. Απλώς κάνει μια παύση για να γευματίσει και να ξεκουραστεί για λίγο, λέει, και ούτε οι καιρικές συνθήκες την πτοούν: με βροχή (κουβαλάει ομπρέλα) ή λαμπερό ήλιο (φοράει καπέλο), έγινε γρήγορα η πιο πιστή οπαδός.

«Πάντα έπαιζα τένις. Μου αρέσει το αθλητικό περιβάλλον γενικά», περιέγραψε και πραγματικά θα μπορούσε να παρακολουθεί ήρεμα από την τηλεόραση του σπιτιού της, άνετα, και χωρίς να ταλαιπωρείται. Πηγαίνει όμως με χαρά και η παρουσία της στο γήπεδο του Μπουένος Άιρες κάνει ακόμα πιο όμορφο το σκηνικό της διοργάνωσης του τένις.

Από το νερό στη γη (βιβλία στο χέρι)

Ο πατέρας της ήταν πρωταθλητής κωπηλασίας και εκείνη έκανε κολύμβηση. Έπειτα, άλλαξε το νερό με τη στεριά και επέλεξε τη ρακέτα, αλλά όχι επαγγελματικά, γιατί το… ψωμί της το έβγαλε ως ψυχολόγος.

«Ο πατέρας του Μαρτίν ήταν γιατρός, οπότε στο σπίτι μου σπούδαζαν και έπαιζαν αθλήματα», εξήγησε και συνέχισε: «Έχω έναν γιο δικηγόρο, έναν άλλο πρώην τενίστα… καριέρα μπορεί να επιλεγεί, το μόνο που πρέπει να έχεις είναι υπομονή και σεβασμό για αυτό που σπουδάζεις, ό,τι κι αν είναι αυτό, γιατί αλλιώς δεν θα φτάσεις πουθενά».

H σημαιοφόρος των κοριτσιών

Tο ρήμα συνοδεύω της ταιριάζει απόλυτα. Όχι μόνο επειδή ήξερε πώς να είναι παρούσα με τα παιδιά της έξω από τα γήπεδα, αλλά επειδή διατηρεί το… τελετουργικό μέχρι σήμερα για τον εξής σκοπό «Αυτό που παρατήρησα καινούργιο είναι το γυναικείο κομμάτι, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ ξανά τόσο πολύ στη χώρα. Βλέπεις λίγους ανθρώπους στο γήπεδο γιατί κανείς δεν έχει συνηθίσει να έρχεται για να δει επαγγελματικό γυναικείο τένις, κάτι που πιστεύω ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα», είπε.

Λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Αργεντινή μετακόμισε τη δεκαετία του ’70 στην Ισπανία με την οικογένεια της, αλλά όταν επέστρεψε δεν ξέχασε το τένις και θέλει να μη σταματήσει ποτέ υπάρχει το άθλημα στη χώρα της.

«Μακάρι όλα να πάνε καλά, κυρίως για το μέλλων των αθλητών τένις στην Αργεντινή, ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν. Κι εδώ μπορείς να κάνεις καλή προπόνηση και υπάρχουν καλοί επαγγελματίες» ανέφερε η Μίριαμ Χάιτε στην «Ole» και συνέχισε να παρακολουθεί τον αγώνα.

Στην φετινή διοργάνωση παρούσα και η Ελληνίδα τενίστρια Δέσποινα Παπαμιχαήλ.