Το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή της Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rust θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα «σαμποτάζ», δήλωσαν την Τετάρτη οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την υπεύθυνη που είχε ετοιμάσει το όπλο που χρησιμοποίησε ο Άλεκ Μπόλντουιν κατά τη διάρκεια μιας πρόβας προκαλώντας τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας της παραγωγής.

Η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ ήταν η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για τα όπλα στην ταινία αυτή όπου στις 21 Οκτωβρίου σε μια πρόβα στο Νέο Μεξικό, η προαναφερθείσα κινηματογραφίστρια τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ο Μπόλντουιν πυροβόλησε με ένα όπλο που του το έδωσαν με τη διαβεβαίωση ότι ήταν «νεκρό» – δηλαδή ασφαλές.

Εντούτοις το όπλο περιείχε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους μια αληθινή σφαίρα, όπως γράφει το AFP.

Οι δικηγόροι της νεαρής υπεύθυνης όπλων είπαν, λοιπόν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι η πελάτισσά τους γέμισε το όπλο με σφαίρες από ένα κουτί με εικονικά φυσίγγια και ότι δεν έχει ιδέα από που προήλθε η αληθινή σφαίρα με την οποία ήταν γεμάτο το όπλο που σκότωσε την Χάτσινς και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα.

«Υποθέτουμε ότι κάποιος πρέπει να έβαλε αληθινές σφαίρες σε αυτό το κουτί. Αν το σκεφτείτε, το άτομο που τοποθέτησε αυτές τις αληθινές σφαίρες στο κουτί με τα εικονικά φυσίγγια θα ήθελε να σαμποτάρει τα γυρίσματα», είπε ο δικηγόρος Τζέισον Μπόουλς. «Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για να γίνει κάτι τέτοιο», επέμεινε ο δικηγόρος.

Εικόνα από το σημείο των γυρισμάτων της ταινίας Rust

Επισημαίνεται πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών για το τραγικό περιστατικό δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις, αλλά οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει ενδεχόμενη άσκηση ποινικών διώξεων αν προκύψουν ευθύνες.

Ο σερίφης της κομητείας της Σάντα Φε, ο οποίος επιβλέπει τις έρευνες , έχει τονίσει ότι «υπήρχε σίγουρα αμέλεια σε αυτά τα γυρίσματα».

Η υπεύθυνη για τα όπλα, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, ισχυρίζονται πως αντιμετώπιζαν αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις

Εξάλλου, αρκετά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι πολλά μέλη της παραγωγής της ταινίας είχαν αποχωρήσει λίγες ώρες πριν από την τραγωδία, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με τις οδηγίες ασφαλείας και λόγω των απαιτήσεων για τις συνθήκες εργασίας.

Πιεζόμενος να απαντήσει γιατί ένα μέλος της παραγωγής θα ήθελε να σαμποτάρει την ταινία, ο Μπόουλς αναφέρθηκε σε αυτούς τους εργαζομένους: «Υπάρχουν άνθρωποι που έφυγαν από τα γυρίσματα, που έφυγαν επειδή ήταν δυσαρεστημένοι».

«Υπάρχει μια χρονική περίοδος περίπου μεταξύ 11:00 και 13:00 εκείνης της ημέρας, κατά την οποία τα όπλα έμειναν κάποιες στιγμές χωρίς φύλαξη», και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να γίνει η δολιοφθορά, πρόσθεσε.

Γιατί, όμως, η υπεύθυνη για την παρακολούθηση των όπλων και την εγγύηση ότι ήταν ασφαλή, άφησε αυτά τα όπλα χωρίς επιτήρηση;

Ο Μπόουλς απάντησε ότι η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ ενεργούσε επίσης ως «βοηθός φροντιστών», κατόπιν αιτήματος της παραγωγής, και ότι τη στιγμή του δυστυχήματος είχε αυτόν τον ρόλο.